Freud neortodox. Asa cum se vede de pe divan (Beate Lohser)

Freud neortodox. Asa cum se vede de pe divan (Beate Lohser)
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 384
Format: 145 x 205 mm
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Stim foarte multe despre teoriile lui Freud din seria de opere publicata de Editura Trei. %u0218tim, de asemenea, multe despre omul Freud din biografiile sale scrise de Peter Gay si Elisabeth Roudinesco, publicate tot de Editura Trei. Stim insa mult mai putin despre modul in care lucra Freud ca terapeut. Cele cinci cazuri celebre (Dora, Micul Hans, Omul cu sobolani, Omul cu lupi, Presedintele Schreber), incluse in seria de opere, se concentreaza asupra psihopatologiei nevrotice sau psihotice si deloc asupra tehnicii. Singura fereastra spre modul de lucru al lui Freud este jurnalul, ramas mult timp inedit, al cazului Omul cu sobolani (1909).

Tocmai la intrebarea cum lucra Freud raspunde volumul de fata, care descrie si comenteaza alte cinci cazuri din perioada de maturitate a lui Freud (A. Kardiner, H. Doolittle, J. Wortis, J. Dorsey, S. Blanton), pe baza marturiilor publicate de analizanti. In loc de a intalni un terapeut „ecran alb, „receptor telefonic sau „chirurg, cum cerea Freud in teorie, facem cunostinta cu un psihanalist uman, si pe deplin relational. Comentariile autorilor incearca si reusesc sa explice contradictia marcata intre teorie si clinica lui Freud, precum si efectele acestei contradictii asupra dezvoltarii ulterioare a psihanalizei.  


A fost Freud un „freudian? Daca „freudian inseamna un interpret neimplicat, neutru, al transferului si al rezistentei, raspunsul, conform acestei noi carti fascinante, este nu, nu a fost. Pornind de la niste relatari complete ale pacientilor care au fost tratati de Freud in anii 1920 si ’30, acest volum ne arata un Freud surprinzator – unul foarte diferit de stereotipul curent. Prezentate pentru prima data impreuna, aceste biografii vii, intime, ale procesului analitic ofera un prim-plan revelator asupra lui Sigmund Freud la lucru. Prin cuvintele propriilor sai pacienti, cititorului i se infatiseaza un clinician organizat, persistent, implicat personal si expresiv, care punea tratamentul in miscare bazandu-se pe asociatii libere si nu pe analiza transferului si a rezistentei.
– AutoriiBeate Lohser, profesor de psihologie la Wright Institute, psiholog in practica privata. Practica psihoterapia psihanalitica la San Francisco si Berkeley.

Peter M. Newton, profesor de psihologie la Wright Institute, psiholog in practica privata. Are numeroase publicatii in domeniul dezvoltarii adultului si a terapiei psihanalitice.


Cuprins

Introducere

Capitolul 1. Teoria lui Freud despre tehnica
Capitolul 2. Analiza lui Abram Kardiner cu Freud
Capitolul 3. Analiza lui H. D. cu Freud
Capitolul 4. Analiza lui Joseph Wortis cu Freud
Capitolul 5. Analiza lui John Dorsey cu Freud
Capitolul 6. Analiza lui Smiley Blanton cu Freud
Capitolul 7. Structura terapiei in practica lui Freud
Capitolul 8. De la sugestiile tehnice ale lui Freud catre noua ortodoxie
Capitolul 9. Concluzii


Multumiri
BibliografieAutori: Beate Lohser, Peter M. Newton

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.086 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.