Figura spiritului creator - Editia a II-a

Figura spiritului creator - Editia a II-a
-15%
Preț: 21,21 lei
24,95 lei (-14,99%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 2 - 4 zile lucratoare
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Figura spiritului creator este al doilea volum dintre cele trei cunoscute sub titlul generic„Ciclul imanentei literaturii”. Plasat intre Expresivitatea involuntara si Imanenta literaturii, studiul este dedicat analizei procesului subtil de geneza si executie ale operei artistice, care niciodata nu este rodul exclusiv al inspiratiei sau al geniului, ci este determinat de nenumarati factori interiori si exteriori, mai mult sau mai putin favorabili.
Sub titluri memorabile ca„Euforia noviciatului” (Antim Ivireanul),„Elanul ingenuu” (I. Heliade-Radulescu),„Nepasarea suverana” (Nichita Stanescu),„Expansiunea cliseului” (M.H. Simionescu),„Refuzul rostirii stereotipe” (Urmuz),„Sub presiunea delimitarilor” (Marin Sorescu), Eugen Negrici reconstituie, analizind si contextualizind operele, intreaga istorie a producerii lor si restaureaza, ca un arheolog,„din cioburi” portretul eroului principal, artistul, alaturi de citeva dintre uneltele sale.
 
„Eugen Negrici a fost si ramine un cititor prin excelenta nonconformist. Dar aceasta nealiniere la opinia comuna e departe de a sugera lipsa de implicare si de atasament la dinamica procesului de creatie in desfasurare. Criticul, teoreticianul, istoricul literar Eugen Negrici este, dimpotriva, un spirit profund angajat, un participant pasionat la valorizarea si incurajarea tocmai a„spiritului creator”, ale carui„figuri” le-a cautat mereu, continua si va continua inca multa vreme sa le caute. Cele pe care le-a conturat pina acum sint deja repere sigure pentru o buna si sanatoasa orientare a spiritului nostru critic actual, propuse nu doar pentru a asigura comoditatea drumului, ci pentru a indemna, intrebatoare, la noi raspunsuri.” (Ion Pop)


Anul aparitiei: 2013
Format: 130x200
Nr. pagini: 192

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.080 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.