Ferestre spre furnalul rosu. Urbanism si cotidian in Hunedoara si Calan, 1945-1968

Ferestre spre furnalul rosu. Urbanism si cotidian in Hunedoara si Calan, 1945-1968
-16%
Preț: 36,37 lei
43,30 lei (-16%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Volum aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc
 
In 1945, autoritatile comuniste au initiat un plan de constructie urbana si industrializare intensiva, care avea sa culmineze in 1968 cu reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. In acest context, s-au deschis foarte multe santiere noi, unde se concentra o forta de munca venita din diferite zone ale tarii. Marile centre industriale au devenit astfel si mari centre urbane. Volumul analizeaza procesul de urbanizare a localitatilor Hunedoara si Calan, ca urmare a dezvoltarii combinatelor siderurgice de aici. Sint prezentate programele de sistematizare, politicile economice aplicate de regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, primele proiecte arhitectonice si dinamica fondului locativ, toate purtind amprenta influentei sovietice. Mara Marginean isi ilustreaza expunerile cu numeroase fotografii si schiteaza si un profil al muncitorului siderurgist, dezvaluind informatii mai putin cunoscute despre conditiile de munca, metodele de angajare, indeplinirea normelor de productie, salarizare sau puterea de cumparare.
 
Din cuprins:
Planuri politice si proiecte arhitecturale. Constructia orasului Hunedoara, 1945-1950• Realismul socialist materializat? Hunedoara anilor 1950-1955• Pragmatism si ideologie intr-o etapa tranzitorie, 1955-1960• Modernitati intrepatrunse: arhitectura in anii’60• Mobilitatea sociala intre 1945 si 1968• Igiena si standardul de viata in arealul siderurgic hunedorean• Muncitorul: producator al spatiului urban• Muncitorul: consumator al spatiului urban


Nr. de pagini: 344
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.076 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.