Explicarea Sfintelor Taine ale Botezului si Mirungerii

DESCRIERE

Sfantul Duh, coborandu-Se asupra lui Iisus Hristos la Iordan, a desavarsit in mod solemn consacrarea Sa mesianica: "Duhul in chip de porumbel a adeverit intarirea cuvantului" (Troparul Bobotezei). Aceasta, Mantuitorul o va trai deplin la iesirea din botezul mortii Sale, adica la invierea Sa din morti. Descrierea botezului din Iordan are deci un caracter pascal. Iisus face o experinta pascala prin acceptarea acestui ritual al apei. Din aceasta rezulta stransa legatura a ritualului baptismal crestin cu moartea si invierea Domnului, evenimente care constituie temeiuri ale acestui ritual.

 

In acelasi timp, pogorarea Duhului Sfant peste Mantuitorul, in IOrdan, constituie o preinchipuire a Cincizecimii, care va inaugura botezul "cu apa si Duh"; acest act anticipeaza puterea mantuitoare si creatoare a lui Hristos Cel preamarit. Opera mesianica reia si desavarseste opera creatiei. Asa precum la creatie "Duhul lui Dumnezeu Se purta deasupra apelor" (Facere I, 2), tot asa, la inaugurarea noii creatii, Duhul, in chip de porumbel, Se poarta deasupra apelor Iordanului, facand ca acestea sa-si recapete sfintenia. Intreaga eficienta innoitoare a Botezului crestin este astfel anticipata in actul botezarii Mantuitorului.

 

Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0575 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.