Erou medieval si simbol national. Studii despre Mihai Viteazul

Erou medieval si simbol national. Studii despre Mihai Viteazul
Preț: 32,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2021
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Se infatiseaza cititorului o noua carte despre Mihai Viteazul, personalitate marcanta a istoriei noastre medievale si devenita simbol national in epoca romantismului. Avand in vedere multitudinea lucrarilor bibliografice de pana acum, se naste in mod firesc intrebarea: ce noutati s-ar mai putea spune despre Mihai Viteazul? Cei doi istorici, autorii lucrarii de fata, ne demonstreaza ca subiectul este departe de a fi epuizat. Prin intermediul unor studii individuale, care demonstreaza preocupari mai vechi sau mai noi, avem imaginea metamorfozei eroului medieval in simbolul luptei pentru realizarea unitatii nationale in prima jumatate a secolului al XIX-lea.

 

Nicolae Balcescu, prin studiile sale istorice despre Mihai Viteazul, in perioada premergatoare revolutiei valahe de la 1848, a fost cel care a transformat prima unire a Tarilor Romane din 1600 intr-un deziderat al unei noi generatii, care, la peste 200 de ani de la realizarea efemerei uniri, reinvie, in mod mobilizator, gloria de altadata. Vorbim despre o generatie gata sa sacrifice toate eforturile si energia in directia realizarii statului national sau, cel putin, in a face cunoscut Europei ca aici, la Portile Orientului, exista o natiune de origine latina care are dreptul sa traiasca in granitele aceluiasi stat.

 

Dupa realizarea Marii Uniri din 1918 si desavarsirea statului national unitar, Mihai Viteazul revine in memoria colectiva, de aceasta data prin epopeea reintoarcerii relicvei capului legendarului erou, de la Iasi la Manastirea Dealu (26 august 1920), prilej pentru discursuri istorice si ceremonii publice.

 

In zilele noastre, prin grija celor doi istorici, sunt marcati alti 100 de ani de la scurgerea evenimentelor de atunci. Pe langa valoroasele studii ale autorilor, sa amintim ca ultima parte a lucrarii cuprinde o sectiune documentara, reunind la un loc informatii istorice din epoca, altfel razletite.

 

Intr-o lume contemporana in care reperele istoriei noastre sunt din ce in ce mai putin cunoscute de publicul larg, aparitia acestor pagini despre Mihai Viteazul, in ipostaza de erou medieval si simbol national, starneste interesul atat pentru specialisti, cat si pentru cititorul interesat de trecutul istoric.

Nr. pagini: 285

Format: 13x20

Anul aparitiei: 2021

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.