Eminescu. Semne si simboluri de aur

Eminescu. Semne si simboluri de aur
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Categoria: Critica literara

DESCRIERE

Cartea autorului Terezia Filip „Eminescu. Semne si simboluri de aur" de la editura PROEMA

Aflam din cuprinsul volumului ca in imaginarul poetic eminescian, aurul este un simbol care, desi invocat nu foarte frecvent, este extrem de relevant, cu sensuri aparte, pline de semnificatie. Imaginarul de aur al lui Eminescu reprezinta din punct de vedere psihanalitic un fel de alchimie poetica legata profund de specificul romantic al vremii sale si al naturii sale, ce releva un elan mitic si mistic al fiintei spre regalitate si divinitate, spre o suprematie a trairilor, starilor si  ipostazelor.

Terezia Filip ne explica “Cand spun simboluri de aur, vizez doua tipuri de simbolizare poetica sesizate in creatia lui Eminescu. Exista in primul rand simbolurile rare si explicite – de aur – calificate ca atare si incarcate de un exceptional semantism ce exprima intotdeuna frumusetea umana suprema, ipostaze ale regalitatii sau ale autoritatii divine, fastul si sapienta, frumusetea ambienturilor si bogatia, dimensiunea edenica a lumii si a existentei. Ele sunt recurente in  marile poeme si apar ca flori de aur, mantii de aur, par de aur, aer de aur, cupa de aur, chei de aur, sceptru si coroana de aur sau de diamnat, aurora sau fluida lumina de aur.

In al doilea rand, simbolismul de aur eminescian apare oarecum impropriu si indirect, insa extrem de sugestiv – in numeroase creatii si secvente poetice unde, fara a invoca aurul, exprima frumusetea suprema, intelepciunea  bogatia si fastuozitatea, armonia desavarsita a unor lucruri, fiinte sau lumi exceptionale. Vorbim in acest caz de aspecte precum: frumusetea feminina, iubirea ca stare de ffarmec, regalitatea sau majestatea ce ating perfectiunea infatisarii, ori intelepciunea deciziei, echivaland pe unii monarhi si eroi cu zeitatile supreme mitice si divine. Vorbim de imaginarul unor peisaje fabuloase, coplesitoare prin frumusete, fast si abundenta, vorbim de frumusetea unor edificii etc.”

Un titlu editorial extrem de util in cunoasterea “simbolurilor de aur”eminesciene!Anul aparitiei: 2017
Numar pagini: 296
Format: 15x21

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.