Eleanor McKenzie, Totul despre Reiki. Ghidul suprem al artei Reiki

Eleanor McKenzie, Totul despre Reiki. Ghidul suprem al artei Reiki
-10%
Preț: 53,01 lei
58,90 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 400
Categoria: Ezoteric

DESCRIERE

Aceasta carte contine tot ce trebuie sa stii despre Reiki, inclusiv informatii referitoare la istoria si dezvoltarea acestui sistem, o privire de ansamblu aruncata diferitelor scoli si traditii de Reiki, instructiuni pas cu pas pentru aplicarea exercitiilor de manipulare a energiei si a celor terapeutice, precum si pozitiile cu mana pentru cele trei grade ale sistemului Reiki.

Reiki este o tehnica holistica neinvaziva ce permite receptarea si transmisia energiei vitale naturale. Aceasta carte exhaustiva contine tot ce trebuie sa stii despre acest subiect, inclusiv informatii referitoare la istoria si dezvoltarea acestui sistem, o privire de ansamblu aruncata diferitelor scoli si traditii de Reiki, instructiuni pas cu pas pentru aplicarea exercitiilor de manipulare a energiei si a celor terapeutice, precum si pozitiile cu mana pentru cele trei grade ale sistemului Reiki. La toate acestea se adauga informatii referitoare la autotratament si la vindecarea altor persoane, precum si tratamentele necesare pentru alinarea unei game largi de simptome ale celor mai comune afectiuni si probleme emotionale. Daca vei citi aceasta carte, nu vei mai avea vreodata nevoie de un alt ghid pentru a practica Reiki.


Introducere

Reiki este o practica extrem de personala. Experienta ta legata de Reiki nu va fi identica cu a mea. Daca ai invatat deja sa practici Reiki, este posibil ca metodele invatate sa fie diferite de cele descrise in aceasta carte. Si totusi, cu totii practicam folosirea aceleiasi energii universale cunoscute sub numele de Reiki. Dupa parerea mea, aceste diferente pot intari comunitatea Reiki, atat timp cat vom ramane deschisi in fata ideii ca exista mai multe modalitati de a utiliza aceasta energie universala, dar ca fundamentul sistemului este acelasi si ca putem invata cu totii unii de la ceilalti.

Fiecare om traieste o experienta unica legata de Reiki, dar cu totii ne folosim de aceeasi energie universala.

Personal, practic Reiki de 16 ani, si ma simt profund recunoscatoare pentru ca l-am descoperit, sau pentru ca el m-a descoperit pe mine, precum si pentru schimbarile pe care le-a produs in viata mea si oportunitatile pe care mi le-a furnizat de a fi de folos altor oameni minunati. De aceea, consider o placere si o onoare sa pot scrie aceasta carte, impartasindu-mi cunoasterea si experientele cu cititorii mei. Ma simt la fel de recunoscatoare celorlalti oameni care s-au dedicat cercetarii si amplificarii intelegerii noastre legate de Reiki si promovarii acestui sistem terapeutic incredibil, a carui frumusete consta in primul rand in simplitatea sa. Din punctul meu de vedere, Reiki este o intruchipare a principiului„mai putin inseamna mai mult.”

Nu voi insista foarte mult asupra regulilor si traditiilor, carora nu le acord o importanta foarte mare. Personal, am fost initiata in primele doua grade de instructori ai traditiei Usui Shiki Ryoho, dar cand am simtit impulsul de a a-mi lua si gradul al treilea, m-am simtit atrasa de invataturile lui Diane Stein. Neputand-o contacta personal, am intrat in legatura cu o adepta a ei, care mi-a facut acordajele necesare. Le sunt recunoscatoare amandurora. Prin urmare, nu ma consider o maestra sau o practicanta a unei traditii particulare, fapt care se regaseste in stilul acestei carti. Ceea ce mi se pare cu adevarat important este energia Reiki propriu-zisa si intentia noastra de a o folosi in beneficiul nostru si al altora. Acesta este principalul mesaj al cartii de fata, care ne uneste pe toti, indiferent din ce traditie facem parte.

 

Despre aceasta carte

Aceasta carte descrie o modalitate de folosire a energiei prin aplicarea sistemului Reiki. Unii se vor simti atrasi de aceasta tehnica si vor dori sa o integreze in practica lor spirituala personala, in timp ce altii vor fi interesati mai degraba de aspectele terapeutice ale sistemului. Exista tot atatea cai catre iluminare cati oameni sunt pe pamant. Reiki este o astfel de cale si fiecare om care o practica o va parcurge in maniera sa personala. Un lucru ramane insa sigur: oricine va practica Reiki va avea un acces nelimitat la forta vitala universala pentru a se vindeca, devenind inclusiv un canal de transmisie al acestei energii catre alte persoane.

Cartea isi propune sa fie cat mai cuprinzatoare cu putinta, oferind in acest scop cat mai multe informatii. In aceasta directie, am incercat sa raman obiectiva si sa prezint Reiki intr-o maniera care sa multumeasca toate scolile si traditiile. Speranta mea este ca aceasta carte le va fi utila in egala masura celor care nu au mai practicat pana acum Reiki si celor care sunt practicanti cu experienta.

Reiki ne ofera un acces nelimitat la forta universala a vietii, cu ajutorul careia ne putem vindeca pe noi insine, dar si pe altii.

 

Partea intai

Originile Reiki

Energia

Universul este alcatuit din energie. Tot ce exista este alcatuit din energie. Energia din care este creat corpul tau este identica cu cea din care este creat un munte. Poate ti se pare de neinteles ca un obiect inert (lipsit de viata) si neschimbator are aceeasi sursa ca si o planta vie, care creste si se dezvolta constant, dar care ramane foarte fragila. Aceasta energie comuna unifica intregul univers.

 

Forta universala a vietii

Conceptul de forta universala a vietii apare in numeroase traditii orientale. In medicina ayurvedica indiana si in yoga ea este numita prana; in medicina chineza traditionala, bazata pe taoism, este numita chi sau qi, cuvant care a devenit ki in japoneza. In traditia crestina, multi considera ca referintele la Lumina fac trimitere la acelasi concept. Mantak Chia scrie in cartea sa, Trezeste-ti lumina vindecatoare a lui Tao, ca aceasta forta a vietii poate fi definita ca energie, aer, suflu, vant si esenta vitala. Pe scurt, ea reprezinta energia activa a universului. Atunci cand ea dispare dintr-o planta sau dintr-un corp, acestea devin inerte (lipsite de viata).

Desi alte culturi au acceptat de mult ideea existentei unei energii sau forte universale a vietii care penetreaza totul, cultura occidentala continua sa ramana reticenta in fata acesteia. Pe de o parte, convingerile occidentalilor referitoare la natura universului au fost influentate de religie, in viziunea careia oamenii sunt superiori restului creatiei, iar Dumnezeu sau forta creatoare traieste in afara lumii create. Pe de alta parte, pe masura ce stiinta s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, iar oamenii au inceput sa se indoiasca de existenta lui Dumnezeu, ei au inceput sa solicite dovezi inainte de a accepta vreo idee.

In ultimii 50 de ani, fizicienii au investigat materia si au ajuns la concluzia ca la baza tuturor formelor create sta energia. Aceasta vibreaza pe frecvente diferite, ceea ce explica de ce o piatra este mai solida si mai densa decat corpul uman. Ideea ca tot ceea ce exista deriva din aceeasi sursa de energie este foarte importanta pentru cei care lucreaza cu energia, indiferent daca aplica Reiki, Tai Chi sau alte tipuri de tehnici energetice. Daca este adevarat ca tot ceea ce exista in univers este creat din aceeasi sursa de energie, inseamna ca toate lucrurile sunt conectate intre ele, deopotriva cele animate si cele neanimate. Cu alte cuvinte, noi interactionam constant unii cu altii si ne influentam reciproc, ca si cum am fi un singur corp gigantic.

Una din minunile acestei lumi este faptul ca tot ceea ce exista este creat din aceeasi sursa de energie sau forta universala a vietii: copacii, muntii, oceanele, masinariile si fiintele umane.

 

Lucrul cu energia

Desi energia universului este nelimitata, in creaturile vii ea este limitata. Adeptii chinezi ai Chi Kung (sau Qigong) cred ca noi ne nastem cu o abundenta de energie. Atunci cand suntem tineri, noi ne putem realimenta cu usurinta rezervele de energie, dar pe masura ce imbatranim ne vine tot mai greu sa inlocuim energia folosita. In consecinta, devenim din ce in ce mai secatuiti si mai bolnavi, nemaifiind capabili sa traim pe masura potentialului nostru real.

Lucrul cu energia pentru a anihila (sau cel putin pentru a reduce) acest efect apare in multe practici. Spre exemplu, teoria Chi Kung afirma ca prin practicarea unei suite de miscari noi putem cultiva energia si ne putem intoarce la starea de echilibru. In yoga, practicile respiratorii numite pranayama produc acelasi rezultat. In cazul Reiki, energia este preluata de la univers si transmisa prin palme pentru reechilibrarea fortei vitale a organismului. Aceasta stare de echilibru ne ajuta sa ne bucuram mai mult de viata, sa ne gasim multumirea si sa sesizam conexiunile cu tot ceea ce ne inconjoara.

Asadar, practicile fizice si mentale care ne invata cum sa lucram cu energia si sa ne vindecam astfel viata (inclusiv viata altor persoane) se gasesc in traditiile spirituale ale taoismului, budismului si hinduismului. Este paradoxal faptul ca desi Iisus este considerat de foarte multi oameni (si nu numai de catre crestini) cel mai mare vindecator care a trait vreodata pe pamant, timp de aproape 2000 de ani nimeni nu a ascultat ce a avut de spus acesta despre procesul de vindecare, toata lumea fiind convinsa ca acesta a fost un dar divin pe care l-a avut numai el. In realitate, Iisus a spus limpede atunci cand si-a botezat apostolii cu Sfantul Duh (proces care seamana in mod remarcabil cu acordajele energetice aplicate in practica Reiki) ca orice om poate vindeca la fel ca si el.

Trebuie sa precizam ca lucrul cu energia nu are nimic de-a face cu credinta in Dumnezeu sau intr-o religie anumita, ci doar cu dorinta sincera de a-ti imbunatati viata din toate punctele de vedere. El poate fi combinat cu practica spirituala sau poate deveni in sine o astfel de practica.

Starea de echilibru descrisa de simbolul yin-yang ne permite sa ne traim viata plenar.

 

Un exercitiu energetic de baza

Daca nu ai mai lucrat niciodata cu energia sau daca iti doresti sa experimentezi realitatea acesteia, iata o modalitate foarte simpla de a o percepe si de a lucra cu ea.

1. Ridica-ti mainile in fata, la inaltimea ochilor, cu palmele fata in fata, la circa 30 cm distanta.

2. Apropie lent palmele pana cand acestea ajung la 15 cm distanta una de cealalta, apoi distanteaza-le din nou.

3. Repeta acest proces de mai multe ori, pana cand ajungi sa simti acumularea de energie intre palme. Atunci cand apropii palmele, ar trebui sa simti o rezistenta generata de energia acumulata intre ele.

 

Reiki si traditia orientala

Originile Reiki au radacini adanci in traditiile orientale, de la budism si pana la artele martiale. Reiki reprezinta o distilare a filozofiilor acestor traditii intr-o practica unica.

 

Cum a aparut Reiki

Originile Reiki sunt complexe. Intr-un fel, am putea spune ca el reprezinta un sistem in egala masura stravechi si modern. Este modern in sensul ca nu s-a dezvoltat decat in ultima suta de ani, si stravechi in sensul ca originile sale par sa fie o varietate de filozofii centrate pe spirit vechi de mii de ani, precum Ayurveda, filozofia chineza (indeosebi budismul), Shinto si Shugendô (vezi paginile 18-21).

Sistemul Reiki a fost creat in Japonia de Mikao Usui, care a fost influentat de mai multe traditii. Ulterior, el a ajuns in Occident, unde a continuat sa evolueze. Sistemul japonez s-a dezvoltat la randul lui, dar intr-o alta directie. Recent, occidentalii au„redescoperit” sistemul japonez Reiki, astfel incat gama practicilor Reiki este destul de diversa. In aceasta sectiune vom incerca sa lamurim aceasta evolutie relativ complicata a sistemului.

 

Ce inseamna „Reiki”?

Iti propun sa analizam putin cuvantul Reiki. Primele carti in limba engleza despre Reiki au tradus cele doua pictograme japoneze (Kanji) ce reprezinta cuvantul prin„energia universala a vietii.” Rei a fost tradus prin„spiritul transcendent universal sau esenta nemarginita”, iar Ki prin„energia sau forta vietii”, cuvant echivalent cu chi sau prana. O traducere mai corecta pare sa fie„energie sacra”, cuvantul fiind de fapt o referire respectuoasa la Ki. Reiki nu este o energie separata de Ki-ul elementar si universal, ci este chiar acesta.

 

Radacinile japoneze

Desi exista numeroase variante ale practicii originale Reiki, sistemul isi trage cu siguranta radacinile din Japonia. Energia pe care o foloseste el este insa universala, fiind comuna multor sisteme care lucreaza cu energia. Cu alte cuvinte, Reiki nu reprezinta o energie speciala sau diferita. Sistemul sau de lucru este insa unic. Pentru a intelege originile sale, trebuie sa analizam convingerile si filozofiile traditionale care l-au influentat pe creatorul sau, Mikao Usui, si cum a creat el aceasta practica intr-o Japonie aflata in schimbari rapide.

Pictograma japoneza (Kanji) a cuvantului Reiki poate fi tradusa prin„energie sacra.” Ki reprezinta energia elementara a universului si nu exista nicio alta energie separata de ea.

 

Convingeri si sisteme traditionale

Medicina chineza traditionala este cunoscuta din antichitatea indepartata, din epoca Tratatului Clasic de Medicina Interna al Imparatului Galben, scris intre 2697-2598 i. Ch. In mod similar, principiile Ayurvedei–„stiinta vietii”– au fost descoperite din perioada vedica a Indiei, care dateaza din epoca dintre primele doua milenii i. Ch. Considerata de multi o revelatie divina a Domnului Brahma, filozofia si metodele Ayurvedei sunt descrise in doua texte principale: Charaka Samhita si Sushruta Samhita. La fel ca si medicina chineza traditionala, Ayurveda este aplicata pe larg in zilele noastre, la fel cum era cu mii de ani in urma. Avandu-si radacinile in filozofiile spirituale ale taoismului si hinduismului, cele doua sisteme trateaza starea de sanatate a corpului dintr-o perspectiva energetica, oferind o varietate de tehnici pentru restabilirea echilibrului energetic al acestuia.

In Japonia antica, cele trei influente majore asupra vietii spirituale a oamenilor au fost budismul, Shinto si Shugendô.

 

Budismul japonez

Practicile budiste variaza in functie de cele doua sisteme: Theravada si Mahayana. Toate cultele budiste japoneze deriva din sistemul Mahayana. Desi se bazeaza pe scripturi diferite, ele impartasesc de multe ori practici comune, cum ar fi repetitia mantra-elor intr-o maniera disciplinata sau respectarea anumitor precepte, care il ajuta pe practicant sa isi reveleze gradual cunoasterea interioara.

Budismul Tendai a fost adus in Japonia de un calugar chinez, in secolul VIII e. n. La inceput nu a fost foarte popular, dar a inceput sa infloreasca sub patronajul imparatului, ajungand sa fie principala forma de budism practicata de clasele superioare din Japonia o lunga perioada de timp. Doctrinele sale se bazeaza pe Lotus-sutra, care este inclusiv principala scriptura a budismului Nichiren Shoshu, practicat astazi in intreaga lume.

La fel ca multe alte religii, budismul Tendai include o traditie ezoterica practicata doar de un grup mic de adepti, cum ar fi calugarii, fiind in general inaccesibila majoritatii credinciosilor. Aceasta traditie din sistemul Tendai este numita Mikkyô, care inseamna„invataturi secrete.” Acestea sunt transmise in linie directa, ceea ce inseamna ca pe langa invataturi si practici, adeptul Mikkyô trebuie sa primeasca inclusiv Kanj¯o. Este vorba de o initiere primita de la un maestru al disciplinei Mikkyô, prin care acesta ii transmite direct discipolului o anumita putere.

Budismul Tendai a fost una din cele mai populare forme de budism in randul claselor superioare japoneze.

 

Shinto

Cuvantul shinto poate fi tradus prin„calea zeilor.” Aceasta este religia originala a Japoniei. Ea prezinta similitudini cu sistemele de convingeri ale altor culturi indigene, cum ar fi aborigenii si nativii americani. Nu are un fondator si texte sacre, iar preotimea este foarte putin organizata. Shinto este un amestec curios de adoratie a naturii, tehnici de divinatie, samanism si venerarea lui Kami, spirite si zei in acelasi timp.

Adorarea naturii si a Kami avea loc in templele sintoiste si a fost folosita pentru cultivarea unitatii in timpul revolutiei culturale din secolul XIX.

Potrivit legendelor despre creatie ale Shinto, un cuplu divin a dat nastere insulelor japoneze, iar fiica celor doi, Amaterasu Omikami, a dat nastere familiei imperiale. De aceea, imparatul este considerat un zeu in viata. El a fost fortat de guvernul american abia la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial sa renunte oficial la divinitatea sa.

Kami sintoisti sunt foarte diferiti de divinitatile altor religii. Ei sunt spirite ale naturii, care coexista cu Amaterasu, Zeita Soarelui. Diferite zone au Kami pazitori. La fel si familiile. Fortele creatoare abstracte fac de asemenea parte integranta din aceasta categorie a Kami. Practicile shinto au ca scop venerarea acestor spirite, astfel incat sa fie fericite. Arta origami isi are originea in sintoism, fiind inca vizibila in multe temple sintoiste. Din respect pentru cei trei Kami care si-au dat viata pentru a produce hartia origami, aceasta nu este rupta niciodata.

Dupa Restaurarea Meiji, Shinto a devenit religia de stat in Japonia, in anul 1868. Combinarea sintoismului cu budismul a fost interzisa, in incercarea de a purifica Shinto de toate elementele nejaponeze. Shinto era considerat o forta unificatoare, intr-o epoca in care tara trecea printr-o perioada de schimbari majore, iar influentele straine ar fi destabilizat puritatea culturii japoneze.

 

Shugendô

Pe scurt, Shugendô a fost o metoda de dezvoltare a puterilor spirituale ce combina elemente din sintoism, samanism si budism. Desi nu mai este practicata in forma ei pura, ramasite din Shugendô mai pot fi gasite in budismul Tendai si in cultura japoneza, indeosebi in venerarea locurilor sacre, mai ales a muntilor.

Unii numesc Shugendô„budismul muntilor”, intrucat calugarii care il practicau erau numiti yamabushi,„cei care dorm in munti.” Fondat de En no Gyôja in jurul anului 666 e. n., Shugendô a fost o practica extrem de ascetica, adeptii sai petrecand ani de zile izolati in munti, unde isi cultivau puterile magice de a vindeca.

Orice om care intra pe calea Shugendô trebuia sa renunte la viata de zi cu zi, retragandu-se pe un munte izolat. Trebuia de asemenea sa tina posturi extreme, inclusiv sa urmeze o dieta exclusiva cu ace de brad, si sa se supuna anumitor incercari fizice, cum ar fi dusurile in apa rece ca gheata a cascadelor de munte perioade lungi de timp. In plus, trebuia sa memoreze sutra-e budiste si sa repete continuu mantra-e preluate din acestea. La fel ca in cazul Budismului Tendai, Lotus Sutra era principalul text pe care era bazata practica Shugendô.

 

Mikao Usui si Japonia secolului al XIX-lea

Parintele sistemului Reiki, Mikao Usui, s-a nascut in anul 1865, la inceputul Restaurarii Meiji din Japonia. In ultimii 200 de ani Japonia a fost izolata de restul lumii. Strainii, si indeosebi misionarii crestini, erau izgoniti, iar tara era condusa de razboinicii samurai.

Cel care a pus capat acestei perioade de izolare care a durat doua secole a fost comodorul Matthew Perry, a carui forta militara superioara i-a permis sa negocieze un tratat cu japonezii care le permitea americanilor sa faca comert cu Japonia. Celelalte tari occidentale au urmat rapid exemplul americanilor, iar societatea japoneza a intrat intr-un proces de schimbari rapide, acceptand diferite influente straine. Tara si-a inceput astfel ascensiunea, devenind in scurt timp una dintre principalele natiuni industriale ale lumii.

 

Destramarea societatii traditionale

Inaintea acestei revolutii sociale, culturale si economice, majoritatea japonezilor aveau un sistem de convingeri bazat pe diferite elemente ale religiei indigene, sintoism si elemente preluate din budism si taoism de la tara vecina, China. Cand Japonia s-a deschis in fata Occidentului, iar japonezii au inceput sa calatoreasca, mai mult pentru afaceri si educatie decat din placere, societatea traditionala japoneza– mai formalista si mai rigida decat oricare alta din Europa sau America, a inceput sa se destrame.

Odata cu colapsul gradual al acestei culturi, si implicit al regulilor vietii de zi cu zi (care ramasesera neschimbate de secole), numerosi japonezi au inceput sa simta teama ce insoteste de regula schimbarile radicale. Spre exemplu, in zonele rurale, in care oamenii depindeau frecvent de urmasii lor, pentru a-i ajuta sa cultive pamantul, nu mai exista certitudinea ca acestia vor urma calea trasata pentru ei de parintii lor.

 

Nevoia unui sistem spiritual

Datorita acestei incertitudini, numerosi japonezi au cautat in religie elemente care sa ii ajute sa faca fata acestei alienari in crestere. Nu este exclus ca tocmai aceasta nevoie a societatii japoneze de a gasi un punct de sprijin sa il fi inspirat pe Usui sa conceapa un sistem de dezvoltare spirituala accesibil tuturor oamenilor. El nu a lansat insa o noua religie, ci sistemul Reiki.

Mikao Usui s-a nascut intr-o epoca a marilor schimbari in Japonia, care a iesit astfel dintr-o era a izolarii ce a durat 200 de ani.

 

Viata lui Mikao Usui

Pana acum cativa ani nu se stia aproape nimic despre viata lui Mikao Usui. La ora actuala se stiu ceva mai multe lucruri despre el, gratie descoperirii placii sale memoriale. Aceasta a fost ridicata de cativa adepti pe mormantul sau din templul budist saihôji din Tokyo. Textul a fost tradus in limba engleza de maestrul Reiki japonez Hyakuten Inamoto. In plus, notele personale ale lui Usui au fost traduse recent, desi nu sunt inca suficient de cunoscute. Alte informatii despre viata si invataturile sale au fost oferite de primii sai adepti, desi nu au mai ramas foarte multi in viata, caci Usui a murit in anul 1926, din cauza unui atac cerebral in timp ce calatorea prin Japonia.

 

Copilaria

Mikao Usui s-a nascut pe 15 august 1865 intr-un sat numit astazi Miyamo cho, in Prefectura Gifu. Familia lui era alcatuita din samurai Hatamoto, avand un rang inalt in cadrul sistemului de samurai. Potrivit sanctuarului familiei, se stie ca Mikao a avut doua frati si o sora. In copilarie, el a studiat cu calugari budisti Tendai, precum si artele martiale, lucru firesc pentru un copil din clasa sa sociala.

 

Studiile si cariera

Placa memoriala de pe mormantul sau ne spune ca Usui a fost un student foarte bun si un cititor avid. Era interesat de tot ce tinea de medicina, istorie si psihologie, dar si de artele ezoterice ale divinatiei si incantatiei. A calatorit in Europa si America, si a studiat in China. Cariera sa a inclus un post de secretar privat al unui politican japonez care a devenit primar al capitalei Tokyo. Potrivit acelorasi informatii, desi a avut capacitati academice de exceptie, nu a reusit sa avanseze in plan social, avand dificultati care nu sunt precizate in text. Totusi, in pofida acestora, Usui nu si-a pierdut nicio clipa curajul si vointa de a merge mai departe si de a-si implini destinul.

 

Viata de familie

Usui s-a insurat cu o femeie pe nume Sadako Suzuki. Cuplul a avut doi copii: un fiu pe nume Fuji si o fiica pe nume Toshiko. Din pacate, niciunul nu a trait foarte mult. Fata a murit in anul 1935 la varsta de 22 de ani, iar baiatul in 1946 la varsta de 38 de ani. Desi era casatorit, Usui a devenit preot Tendai. Acest cult budist le permitea membrilor sai sa duca o viata de familie. In rest nu se stie aproape nimic despre viata personala a lui Usui. Din fericire, notele sale si marturiile adeptilor sai ne spun ceva mai multe despre viata sa spirituala si despre elementele care l-au influentat, conducand la crearea sistemului Reiki.

„Universul este una cu mine, iar eu sunt una cu universul. Universul exista in mine, iar eu exist in univers. Lumina exista in mine, iar eu exist in lumina.”

Mikao Usui, citat de Hiroshi Doi in Iyashino Gendai Reiki-ho

Blazonul familiei Chiba de sub piatra funerara a lui Mikao Usui arata ca acesta apartinea uneia din cele mai faimoase familii de samurai.

 

Elementele care l-au influentat pe Mikao Usui

Mikao Usui, cunoscut sub numele de Usui sensen in Japonia, a creat sistemul Reiki pentru a le oferi oamenilor o metoda simpla de reconectare cu spiritualitatea lor innascuta, intr-o Japonie in care valorile societatii traditionale incepusera sa se destrame (vezi paginile 20-21). Intentia sa initiala nu a fost in niciun caz aceea de a crea un sistem terapeutic care sa devina faimos la scara mondiala. Vindecarea cu mainile nu reprezenta decat un aspect marginal al ideilor sale originale, influentate in mare masura de diferite traditii si filozofii traditionale.

Marea realizare a lui Mikao Usui a constat in extragerea anumitor elemente de sinteza din aceste traditii (din care unele necesitau 20 de ani de practica pentru a ajunge la maiestrie) si in crearea unui sistem de folosire a Reiki accesibil tuturor oamenilor. Se pare de asemenea ca Usui nu si-a propus sa creeze si sa predea un sistem de vindecare, ci unul holistic, care sa il poata conduce pe practicant la iluminare fara constrangerile religiei organizate.

 

Budismul Tendai

Familia lui Mikao Usui apartinea cultului budismului Tendai (vezi pagina 24), iar tanarul Mikao a fost educat in templul Tendai local. Mai tarziu, el a devenit preot Tendai, fapt care confirma atasamentul sau fata de aceasta forma a budismului.

Odata devenit preot, este aproape sigur ca Usui a fost initiat in practicile ezoterice sau„secrete” ale Mikkyô. Invataturile legate de vindecare au fost adaugate mai tarziu acestor invataturi, alaturi de anumite elemente din sintoism, cum ar fi practicile spirituale asociate cu muntii sacri. Asa s-a nascut traditia ezoterica japoneza in care a fost educat Mikao Usui. In aceste conditii, nu este de mirare ca el a primit viziunea suprema a sistemului Reiki pe Muntele Kurama, un loc legendar in aceasta traditie.

Practicile exoterice (din viata de zi cu zi) ale sistemului Tendai, pe care Usui le cunostea de asemenea, foloseau mantra-e si mudra-e (pozitii simbolice ale mainilor si corpului), alaturi de alte tehnici de adoratie. Usui a incorporat aceste elemente in sistemul sau Reiki. Daca tinem seama de viziunea sa asupra transmiterii directe (de la maestru la discipol) a initierii si acordajelor, de invataturile sale referitoare la vindecare si de folosirea mantra-elor si mudra-elor, pare evident ca Usui a aplicat aceasta forma de budism ca fundament al sistemului sau Reiki si ca si-a propus sa permita accesul unui numar mai mare de oameni la aceste tehnici secrete.

Intelegerea relevantei acestei forme de budism adusa in Japonia din China este asadar importanta pentru a realiza ca practica Reiki inseamna mult mai mult decat un sistem de vindecare cu mainile. Una din convingerile budismului este ca orice om detine o cunoastere innascuta si completa a naturii sale divine. Din pacate, noi am uitat de aceasta cunoastere si nu mai suntem constienti de natura noastra de Buddha. Mai mult, orice om poate deveni un Bodhisattva, adica o fiinta iluminata, in timpul acestei existente terestre, ajutandu-i apoi pe altii sa realizeze acelasi lucru.

Mantra-ele si mudra-ele din budismul Tendai apar inclusiv in sistemul Reiki al lui Usui.

 

Sintoismul

Dat fiind ca a crescut in Japonia, Usui nu avea cum sa evite influenta sintoismului (vezi pagina 20). Acesta nu reprezinta atat o religie cat un mod de viata care considera ca toate aspectele mediului sunt impregnate cu spirite sau zeitati numite Kami. Dupa toate aparentele, Usui a adaptat la sistemul Reiki principalele concepte din sintoism, potrivit carora fiecare obiect neanimat sau fiinta are un„spirit”, iar contactul cu natura ne apropie de sursa creatiei. In plus, este posibil ca absenta scripturilor sau textelor scrise in sintoism sa il fi inspirat pe Usui sa adopte acelasi gen de flexibilitate la sistemul sau.

 

Absenta influentei crestine

Desi se stie ca Usui era familiarizat cu scripturile crestine, se pare ca el nu a adoptat niciodata preceptele acestei religii, nefiind influentat de ele, cel putin, nu in maniera sugerata de povestea relatata de Hawayo Takata (vezi paginile 40-43). Cu siguranta, toate influentele care au condus la nasterea sistemului Reiki au fost japoneze.

 

Shugendô

Usui a fost de asemenea influentat de o forma a budismului numita Shugendô (vezi pagina 21). Una din practicile principale ale acestui cult spiritual era retragerea in munti. Viziunea maestrului asupra sistemului Reiki s-a nascut in timpul unei astfel de retrageri. Muntele Kurama este unul din muntii sacri in Shugendô. Aici s-a retras Mikao Usui. El a postit si a creat aici sistemul Reiki. Placa sa memoriala afirma ca el a primit„inspiratia divina” pe munte, desi cercetarile de data recenta arata ca aceasta inspiratie nu i-a parvenit chiar in forma descrisa in legenda raspandita in Occident de Hawayo Takata (vezi paginile 40-43).

Shugendô include doua elemente cheie incorporate in Reiki: aplicarea palmelor pe corp pentru vindecare si repetitia mantra-elor. In Occident, mantra-ele nu sunt aplicate in practica Reiki, dar la ora actuala devine din ce in ce mai evident ca intentia lui Usui a fost ca cele cinci principii sau precepte spirituale (vezi paginile 60-61) sa fie aplicate in acest fel, caci repetarea regulata faciliteaza integrarea lor in viata de zi cu zi si confera focalizare.

Muntele Kurama era considerat sacru de budismul Shugendô (in cadrul caruia adeptii se retrageau in munti). Aici si-a formulat Usui sistemul Reiki.

 

Artele martiale

Impreuna cu educatia primita ca samurai, antrenamentul lui Usui in artele martiale trebuie sa fi adaugat o dimensiune noua (chiar daca nu foarte evidenta pentru gandirea occidentala) intelegerii sale referitoare la felul in care opereaza energia, caci in forma lor traditionala, aproape toate artele martiale includ elemente nefizice. Toti copii samurailor erau invatati artele martiale, de la cele mai fragede varste. Daca s-ar fi nascut intr-o familie de tarani, Usui nu ar fi putut integra aceste influente in sistemul sau. De fapt, ce elemente noi poate aduce o arta asociata de multi mai degraba cu disciplina fizica si cu tehnicile de lupta decat cu vindecarea sau cu artele spirituale?

Usui s-a antrenat in arta numita Aiki Jujutsu, care i-a fost predata chiar de fondatorul acesteia, Takeda Sokaku, spre sfarsitul secolului al XIX-lea. Takeda a creat aceasta varianta a artelor martiale sintetizand practicile acumulate de familia sa de-a lungul multor secole si s-a decis sa o popularizeze inclusiv in afara familiei. Unul din adeptii cei mai ilustri ai lui Takeda a fost Ueshiba Morihei, cel care avea sa fondeze mai tarziu sistemul Aikido.

Aiki este alcatuita in principal din mai multe miscari fizice, fiind descrisa ca„o metoda ce ii permite adeptului sa isi domine mental adversarul cu o simpla privire si sa castige fara sa se lupte.” Practica Aiki presupune insa invatarea unor tehnici de armonizare a energiei Ki intr-o maniera care sa ii induca adeptului o stare de calm, ajutandu-l sa experimenteze mai mult autocontrol si sa isi foloseasca puterea vointei astfel incat sa isi imbunatateasca viata de zi cu zi. Potrivit primilor adepti ai lui Usui cu care cercetatorii au putut discuta, maestrul a inclus intr-adevar elemente din artele martiale la inceputul invataturilor sale.

Se stie de asemenea ca Mikkyô si artele martiale s-au intersectat adeseori in Japonia. Calugarii obisnuiau sa le predea tehnici de Mikkyô adeptilor artelor martiale si chiar ninja (luptatori neortodocsi antrenati in toate aspectele artelor martiale, care au devenit foarte populari in ultima vreme in cultura de masa). La randul lor, ei erau invatati tehnici de arte martiale. Prin urmare, ideea de a combina aceste doua abordari aparent contrastante de lucru cu energia trebuie sa li se fi parut fireasca lui Usui si contemporanilor sai. Daca ne gandim ca artele martiale se refera in primul rand la autodisciplina si la capacitatea de a-ti invinge adversarul lucrand cu Ki-ul lui, pare logic ca Usui sa fi folosit elemente preluate din acestea. Acest lucru indica faptul ca intentia lui a fost ca adeptii Reiki sa aplice acelasi tip de autodisciplina ca si practicantii artelor martiale.

Desi artele martiale sunt privite inainte de toate ca niste discipline fizice, ele isi invata adeptii sa isi armonizeze energia si sa inteleaga felul in care opereaza aceasta.


Usui Reiki Ryôhô Gakkai

Usui Reiki Ryôhô Gakkai inseamna„metoda de vindecare cu ajutorul energiei spirituale a lui Usui.” Este vorba de o societate ai carei membri au fost la inceput in principal ofiteri de marina. Este posibil ca la acea vreme majoritatea celor capabili sa adere la o astfel de societate sa fi facut parte din armata. Unii sugereaza chiar ca faptul ca primii membri ai societatii au fost militari a influentat aspectele pragmatice, mai putin ezoterice, ale sistemului, cum ar fi rutina fixa de plasare a palmelor pe corp.

Societatea avea la acea vreme trei nivele de predare: shoden, okuden si shinpoden, ultimul fiind nivelul maestrului. Fiecare nivel este alcatuit din sase sub-nivele. Pe fiecare din aceste nivele adeptul primeste informatii noi. Acest lucru pare sa indice un anumit grad de dedicatie din partea adeptilor, similar celui necesar pentru a progresa de-a lungul nivelelor unei arte martiale.

Primul lucru pe care il preda Usui adeptilor sai erau cele cinci principii spirituale, urmate de meditatie si de mantra-e.

Interviurile cu primii adepti ai lui Usui ne-au permis sa aflam ca primul lucru pe care il preda maestrul erau cele cinci principii sau precepte spirituale (vezi paginile 60-61). Mai tarziu, el ii invata sa mediteze si sa aplice mantra-ele, inclusiv Waka japoneza (vezi paginile 90-91). Focalizarea moderna a Reiki asupra lucrului cu palmele nu seamana prea mult cu ceea ce preda Usui cand a fondat Usui Reiki Ryôhô Gakkai in anul 1922. Maestrul nu a adaugat lucrul cu palmele pe corp decat in ultimii ani de dinainte de moartea sa in anul 1926.

Usui Reiki Ryôhô Gakkai continua sa existe in Japonia, dar numarul adeptilor sai este mult mai mic decat in trecut, caci cel de-al Doilea Razboi Mondial a afectat existenta acestor societati in Japonia. Membrii societatii le-au impartasit occidentalilor o parte din invataturile originale, cu mentiunea ca in cultura japoneza astfel de invataturi sunt considerate sacre si nu trebuie impartasite intr-o maniera lipsita de respect. Prin urmare, este posibil sa nu aflam niciodata toate invataturile predate la origini de Usui in Japonia. Pe de alta parte, putem fi absolut siguri ca el insusi ar fi surprins daca ar afla in ce fel au evoluat invataturile sale.

In cartea lor, Arta japoneza Reiki, Bronwen si Frans Stiene povestesc ca in interviurile luate unei calugarite budiste Tendai pe nume Suzuki san, o discipola directa a lui Mikao Usui, aceasta le-a declarat ca singurul numitor comun intre invatatura primita de ea si cea predata la ora actuala in Occident este numele lui Mikao Usui.

Reiki si traditia occidentala

Reiki si-a facut aparitia in Occident datorita dedicatiei unei femei, Hawayo Takata, care a descoperit Reiki la Tokyo in anul 1935 si a facut din el menirea sa in viata.


Cum a ajuns Reiki in Occident

Chujiro Hayashi s-a nascut la Tokyo in anul 1880. Dupa ce si-a luat diploma de medic si chirurg, el s-a alaturat Marinei japoneze, iar pana in anul 1918 a avansat la rangul de comandant. Cand s-a inscris in scoala lui Mikao Usui in anul 1825, el se retrasese din Marina. Usui avea sa moara peste mai putin de un an. Hayashi nu s-a inscris singur in scoala lui Usui, ci insotit de mai multi ofiteri de marina pensionati. Acest mic grup a fost cel care a dus mai departe Usui Reiki Ryôhô Gakkai dupa moartea maestrului. Hayashi a preferat sa mearga insa pe propria sa cale.

La cinci ani dupa moarta lui Usui, Hayashi s-a desprins de societatea din care facea parte si si-a format propria sa clinica si scoala, numita Hayashi Reiki Kenkyu Kai, care inseamna Societatea Hayashi de Cercetare a Energiei Spirituale. Unele cercetari indica faptul ca este posibil ca Usui sa ii fi cerut personal lui Hayashi, datorita pregatirii medicale a acestuia, sa scrie un ghid despre sistemul de vindecare Reiki, o versiune mai extinsa a propriului sau ghid de tratare a diferitor boli. Aproape sigur, Hawayo Takata (vezi paginile 38-39) a folosit ca fundament al invataturii sale ghidul lui Hayashi.


Chujiro Hayashi si Hawayo Takata

Oamenii au inceput sa vina la clinica lui Hayashi pentru a fi tratati de el si de adeptii sai. Una din persoanele care au venit la tratament in anul 1935 a fost Hawayo Takata. Initial, ea a ramas sase luni la tratament, dupa care a prelungit perioada cu inca un an, dupa ce l-a convins pe Hayashi sa ii predea sistemul. Initial, acesta a fost reticent, caci desi avea parinti japonezi, Hawayo era nascuta in Statele Unite, iar sistemul nu ar fi trebuit sa paraseasca Japonia (conform„regulilor” nescrise ale culturii japoneze izolate mult timp de Occident si de traditiile misterelor religioase ale acestuia). Mai tarziu, Hayashi a ajutat-o pe Hawayo sa isi creeze o clinica in Hawaii, in anul 1938.

Mostenirea lui Chujiro Hayashi a ajuns in Occident prin intermediul lui Hawayo Takata, care a infiintat prima clinica de Reiki in exteriorul Japoniei. Daca nu ar fi fost Hawayo, este posibil ca Reiki sa nu fi ajuns niciodata in Occident. Din cate povesteste Takata, Usui nu l-a numit pe Hayashi ca succesor al sau (vezi paginile 40-43). Tot din aceeasi sursa rezulta ca Hayashi s-a sinucis intr-adevar in anul 1940. versiunea lui Takata este ca el si-a autoindus un atac cerebral. Pare mult mai probabil totusi ca el sa fi comis seppuku ritual (taierea abdomenului cu o sabie), intrucat nu dorea sa prinda cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cu aceasta ocazie, el a lasat pe umerii unei femei singure responsabilitatea de a aduce in Occident Reiki.

Chujiro Hayashi nu numai ca a dus mai departe munca lui Usui dupa moartea maestrului, dar a jucat un rol decisiv in transmiterea acesteia catre Occident.


Hawayo Takasha

Nascuta in Hawaii din parinti japonezi in anul 1900, destinul lui Hawayo Takata a fost practic acela de a populariza Reiki in intreaga lume. Desi sistemul predat de ea difera de invataturile initiale ale lui Usui, sutele de mii de oameni care practica Reiki in intreaga lume nu ar putea face acest lucru daca ea nu s-ar fi decis sa se intoarca in Statele Unite dupa ce a fost pregatita de Chujiro Hayashi.

Hawayo Takata a ajuns la Tokyo in anul 1935 pentru o operatie. Ea ramasese vaduva dupa putini ani de casnicie si suferea de mai multe afectiuni precum astmul si pietrele la vezica biliara. Pe cand statea intinsa pe masa de operatie, ea a auzit o voce care i-a spus ca operatia nu era necesara. Dupa ce a discutat cu chirurgul si cu un alt medic, ea a ajuns la clinica lui Chujiro Hayashi (vezi paginile 36-37), unde a fost tratata, iar starea ei de sanatate s-a imbunatatit rapid.


Predarea sistemului Reiki

Hawayo Takata si-a propus sa popularizeze Reiki cu hotarare, dar si intr-o maniera inteligenta, in afara Japoniei, generand un adevarat fenomen la scara mondiala.

Dupa perioada de pregatire de la Tokyo, Hawayo s-a intors in Hawaii, unde a infiintat o clinica ce a devenit in scurt timp foarte populara. Hayashi a vizitat-o aici, si se pare ca in timpul acestei vizite a ridicat-o la rangul de maestru (vezi paginile 186-197). Hawayo a fost cel de-al 13-lea maestru (si ultimul) initiat de Hayashi. Ea si-a continuat apoi munca in Hawaii, neaducand Reiki pe continentul american decat prin anii 70.

Dupa ce a inceput sa predea in Statele Unite si Canada, ea s-a decis sa ii invete pe altii cum sa predea mai departe sistemul, initiind in rangul de maestru prima sa adepta, pe Virginia Samdahl, in anul 1976. Inainte de moartea ei din anul 1980, Hawayo a initiat 21 de maestri, prin care Reiki a continuat sa se raspandeasca. Ceea ce a urmat a fost o veritabila explozie la nivel mondial a fenomenului Reiki.


„Occidentalizarea” sistemului Reiki

Informatiile de ultima ora referitoare la originile sistemului Reiki ne indreptatesc sa credem ca Hawayo Takata si-a propus sa popularizeze Reiki cu hotarare, dar si intr-o maniera inteligenta. In acest scop, ea a eliminat multe elemente pur japoneze, indeosebi cele spirituale derivate din budism, constienta ca occidentalii ar avea dificultati in aplicarea acestora. De asemenea, se pare ca ea a adaptat in mod deliberat povestea lui Mikao Usui, dandu-i conotatii crestine (vezi paginile 40-43), din aceleasi considerente. Din cate povestesc adeptii ei, ea era o povestitoare innascuta, careia ii placea sa adapteze adevarul la conditiile epocii in care traia.


Povestea lui Takata despre Mikao Usui

Doresc sa redau aici povestea descoperirii sistemului Reiki asa cum a fost povestita ea de Hawayo Takata deoarece aceasta este versiunea pe care o cunosc cei mai multi dintre oameni. Este interesant insa sa comparam aceasta poveste cu informatiile de ultima ora si sa remarcam inteligenta cu care Hawayo Takata a reusit sa creeze un basm ce combina adevarul cu magia si imaginatia pura, pe care l-am putea compara cu legenda despre cautarea Sfantului Graal.

La cursurile de Reiki, povestea este relatata de maestru, intrucat face parte integranta din traditia orala, incurajata de Takata. De aceea, povestea nu este spusa niciodata la fel, caci fiecare maestru insista asupra anumitor elemente, in detrimentul altora.

Cand am auzit pentru prima data povestea, am considerat-o un basm ce combina realitatea istorica cu anumite elemente spirituale simbolice. La ora actuala stiu cu siguranta ca asa-zisa„realitate” istorica nu a fost adevarata. Mikao Usui nu a fost niciodata un invatator crestin, si nici medic. Aceasta deraiere de la adevarul istoric nu ma deranjeaza insa, considerand-o un instrument necesar pentru epoca respectiva. Spre exemplu, titlul de„medic” i-a conferit lui Usui in Occident un respect similar cu cel acordat in Japonia titlului de„sensei.” Takata a inteles foarte bine ca respectul acordat titlului de„sensei” nu avea sa insemne nimic pentru occidentali, spre deosebire de titlul de„medic.”

Ceea ce urmeaza este varianta prescurtata a povestii originale transmise de Hawayo Takata prin intermediul lui Usui shiki Ryôhô.


Povestea descoperirii sistemului Reiki

Dr. Usui a fost profesor la colegiul crestin din Tokyo. Intr-o zi, studentii l-au intrebat daca credea intr-adevar in Biblie. El le-a raspuns ca da. Atunci, studentii l-au intrebat cum putea explica miracolele vindecatoare ale lui Iisus. Dr. Usui nu le-a putut explica, asa ca si-a propus sa afle adevarul in aceasta privinta.

In acest scop, el a plecat in Occident, caci aici era practicat cel mai intensiv crestinismul. Dr. Usui a studiat la colegiul teologic din Chicago, dar nu a gasit raspunsurile dorite. Cu aceasta ocazie, el a invatat insa sanscrita, limba scripturilor antice ale Indiei si Tibetului.

In versiunea lui Takata asupra povestii lui Usui, acesta a fost inspirat de vindecarile facute de Iisus sa descopere misterul procesului de vindecare.

S-a intors apoi in Japonia si a vizitat diferite manastiri budiste, convins ca ar putea afla raspunsurile dorite studiind Lotus Sutra. Calugarii pe care i-a intalnit nu erau insa interesati de vindecarea corpului fizic, fiind focalizati exclusiv asupra vindecarii spiritului. In sfarsit, a ajuns la o manastire zen, unde staretul a fost de acord ca trupul fizic poate fi vindecat, lucru pe care l-a facut chiar Buddha. Din pacate, i-a spus el, aceasta cunoastere s-a pierdut de mult. Incurajat de raspunsul staretului, dr. Usui a ramas la manastire, citind sutra-ele in limba lor originala, sanscrita. Desi a gasit texte ce descriau metoda de vindecare, lui ii lipseau inca o serie de informatii care i-ar fi permis sa activeze energia si sa o aplice personal.

In consecinta, a plecat in Tibet, pentru a citi manuscrisele ce documentau calatoria Sfantului Isa, considerat de unii a fi chiar Iisus, dar s-a intors la manastirea zen fara sa fi gasit raspunsurile pe care le cauta. Staretul l-a incurajat sa isi continue cautarea si i-a recomandat sa se izoleze pe un munte, sa tina post si sa mediteze timp de 21 de zile, o practica obisnuita in randul calugarilor.

Dr. Usui a ales Muntele Kurama si a adunat 21 de pietre, pentru a-i servi drept calendar. In zorii celei de-a 21-a zile, el a luat ultima piatra si s-a rugat sa primeasca raspunsul cautat. In acel moment a vazut o lumina care cobora asupra lui din cer. Aceasta l-a lovit in punctul din mijlocul fruntii, locul corespondent al celui de-al treilea ochi. Dr. Usui a vazut o lumina colorata in toate nuantele curcubeului, iar in mijlocul ei i-au aparut simbolurile Reiki. Cu aceasta ocazie, el a primit informatii despre fiecare in parte, inclusiv cum pot fi folosite ele pentru activarea energiei Reiki.

Lotus Sutra si alte carti in limba sanscrita descriu procesul de vindecare cu ajutorul energiei, dar nu ofera informatii referitoare la activarea acesteia si la modalitatile de folosire corecta a ei.

Fericit ca si-a primit in sfarsit raspunsul, dr. Usui a coborat de pe munte, dar s-a intepat la un deget. Spre uimirea lui, sangerarea a incetat dupa numai cateva minute, iar rana i s-a vindecat.


Scopul povestii

In continuare, legenda descrie alte miracole vindecatoare, dar si lucrul lui Mikao Usui in Cartierul Cersetorilor din Tokyo. Aceasta parte are un corespondent istoric, caci Usui a lucrat intr-adevar cu oamenii dupa marele cutremur din Japonia din anul 1923. Takata a creat practic o parabola pornind de la adevarul istoric, cu scopul de a-si impresiona adeptii de care avea nevoie pentru a-i plati cursurile si tratamentele. De aceea, ea a creat o poveste potrivit careia cersetorii care au primit tratament, dar nu au platit pentru el, nu s-au vindecat. Cu aceasta ocazie, Usui si-a dat seama ca trebuia sa existe un schimb de energie intr-o forma sau alta pentru ca procesul de vindecare sa poata avea loc. Societatea in care traim accepta pe scara larga banii ca o forma de energie in schimbul serviciilor. Exista insa si alte modalitati de schimb, cum ar fi barterul. Desi incorecta, povestea lui Takata a atras mii de oameni care au venit sa invete Reiki, si le-a oferit o perspectiva asupra traditiei care nu ar fi fost posibila fara aceasta poveste. Inainte de toate, povestea ne transmite un crampei din„inspiratia divina” pe care a avut-o Mikao Usui si care l-a determinat pe acesta sa creeze un sistem de vindecare si o practica spirituala ce le ofera practicantilor tot ce au nevoie pentru a duce o viata mai implinita.

Reiki in zilele noastre

Reiki s-a raspandit ca fulgerul de-a lungul si de-a latul globului. De-a lungul acestei calatorii de la est catre vest, el a evoluat pentru a satisface din ce in ce mai bine nevoile oamenilor foarte diferiti care il practicau.

Reiki in Occident, in zilele noastre

Perspectiva asupra sistemului Reiki asa cum il cunoastem astazi s-a schimbat in ultimii 10-15 ani. Acest lucru se datoreaza in mare masura cercetarilor facute de trei oameni: Arjava Petter, Bronwen Stiene si Frans Stiene. Acesti trei maestri de Reiki si-au dedicat viata redescoperirii sistemului Reiki predat la origini de Mikao Usui in Japonia. Alti oameni care au contribuit la largirea perspectivei practicantilor Reiki din Occident asupra sistemului Reiki au fost o serie de maestri japonezi, indeosebi Hiroshi Doi, care au impartasit principiile practicii Reiki in acord cu sistemul Usui Reiki Ryôhô Gakkai, organizatia infiintata de Mikao Usui in anul 1922 (vezi pagina 33) cu scopul de a raspandi practica Reiki in Japonia.

Exista numerosi maestri si autori care au scris despre Reiki, in afara celor mentionati mai sus, si care au contribuit la randul lor la mai buna intelegere a acestui sistem. Fiecare a adaugat o dimensiune noua perspectivei noastre asupra acestei practici si a potentialului acestui sistem holistic, oferindu-ne informatii suplimentare despre viata lui Mikao Usui si despre originile sistemului, motiv pentru care le datoram recunostinta noastra.

Inaccesibilitatea culturii japoneze in Occident, datorata in parte barierei lingvistice si in parte obiceiurilor culturale extrem de diferite (indeosebi celor referitoare la practicile considerate sacre) a ingreunat mult obtinerea de informatii din afara. Cu atat mai mult le datoram occidentalilor care au locuit in Japonia si japonezilor dispusi sa vina in Occident si sa ne imbogateasca tuturor cunoasterea.


Cum ne referim la Reiki

Pana recent, in Occident s-a vorbit despre Reiki ca despre un sistem, dar in realitate acest termen se refera la energia pe care o transmite practicantul. De aceea, atunci cand vorbim despre originile Reiki, noi ne referim de fapt la originile metodelor de folosire a acestei energii. Prin urmare, mai corect ar fi sa vorbim despre„sistemul Reiki.” Totusi, pentru a face aceasta carte mai accesibila si pentru ca toata lumea cunoaste acest sistem sub numele de Reiki, ii vom spune si noi la fel in paginile care urmeaza.

Mai multi maestri din Occident si-au dedicat viata imbogatirii cunoasterii noastre referitoare la practicarea Reiki in Japonia, scop in care au adus in Vest maestri japonezi pentru a vorbi despre aceasta practica.

 Reiki in Japonia, in zilele noastre

Cand Reiki a inceput sa se raspandeasca spre vest, nu se stia aproape nimic despre ceea ce se intampla la acea vreme in Japonia. Nimeni nu auzise de vreun maestru japonez, si multa lume a crezut ca Reiki a murit odata cu Chujiro Hayashi (maestrul care a contribuit cel mai mult la raspandirea Reiki in Occident), chiar daca acesta i-a transmis sistemul lui Hawayo Takata.

Din fericire, se stie astazi ca nu a fost cazul. Este adevarat ca impactul razboiului asupra Japoniei a determinat intrarea Reiki intr-un con de penumbra, silindu-i pe maestrii acestui sistem sa pastreze o anumita anonimitate. Acest lucru este de inteles, caci Japonia se afla in plin proces de transformare intr-o natiune industriala, care a condus la un declin al interesului fata de spiritualitate in randul noilor generatii, la fel cum s-a intamplat si in Occident de altfel.

Totusi, pe masura ce Reiki a inceput sa se raspandeasca in Occident, era doar o chestiune de timp pana cand maestrii din aceste tari aveau sa devina curiosi sa afle ce se intampla cu sistemul lor in tara lui de origine. La aceasta curiozitate se adauga si dorinta de a afla mai multe despre invataturile originale. Toate acestea au condus la o resuscitare a Reiki in Japonia, stilul occidental fiind insa practicat mai mult (in mod ironic) decat invataturile originale ale Usui Reiki Ryôhô Gakkai, care a ramas in continuare o societate extrem de privata (vezi pagina 33).

 Schimbul de informatii

Unul din primii maestri care a inceput sa exploreze ce se intampla a fost Mieko Mitsui, o maestra de Reiki japoneza care traia in Statele Unite. Avand avantajul ca vorbea limba tarii, ea s-a intors in Japonia, aducand cu ea versiunea de Reiki pe care o cunostea. Alti maestri au calcat mai tarziu pe urmele lui Mieko Mitsui, continuand sa impuna stilul occidental de a practica Reiki in Japonia, si ceea ce este mai important, continuand sa descopere ce se intampla in aceasta tara de la moartea lui Mikao Usui. Asa cum era de asteptat, au existat surprize si revelatii de ambele parti.

Practicantii japonezi pregatiti de Usui si aflati inca in viata au trait surpriza de a descoperi ca Reiki parasise Japonia, fiind la ora actuala un sistem practicat pe scara larga de oameni din aproape toate tarile globului. La randul lor, occidentalii au trait revelatia ca Reiki era practicat in continuare in Japonia in forma lui originala, predata de Usui.

In Japonia, Reiki este practicat in forma lui originala, predata de Usui. Cu toate acestea, stilul occidental devine din ce in ce mai popular.

 Reiki in secolul XXI

Spre sfarsitul anilor 90, in lumea Reiki a aparut un conflict care a facut ravagii. La acea vreme mi s-a parut ca aceasta practica ce a atras atatia oameni din toate categoriile sociale tocmai datorita simplitatii ei se transforma intr-un camp de lupta sectar asociat cu religia organizata. Adeptii erau instruiti prin scrisori de catre maestrii lor ce sa faca, iar Internetul era inundat de argumente pro si contra. Batalia care s-a dat atunci a fost dusa de traditionalisti impotriva independentilor.

Asa cum se intampla frecvent, factiunea care se identifica drept traditionalista a ajuns la concluzia ca era singura care preda„adevaratul” Reiki. Orice alta invatatura era gresita. Unul din principalele motive de disputa a fost publicarea cartii lui Diane Stein, Reiki pentru toti, care dezvaluia simbolurile Reiki, lucru anatemizat de membrii Aliantei Reiki, organizatia condusa de nepoata lui Hawayo Takata, Phyllis Lei Furumoto, care si-a dat demisia din Alianta in anul 1992.

 Diversitatea naturala

Privind retrospectiv, ne putem da astazi seama ca au existat dintotdeauna diferente intre metodele de predare a Reiki. In Japonia, sistemul lui Chujiro Hayashi nu era nici pe departe identic cu al lui Usui. La ora actuala au aparut si alte variante alaturi de sistemul original Usui Reiki Ryôhô Gakkai (vezi pagina 33). In lume exista nenumarate scoli de Reiki, precum si derivate ale acestora, precum Seichem.

In Occident, cand adeptii lui Hawayo Takata s-au intalnit ca sa discute ce invataturi au primit si cum sa predea in continuare Reiki, ei au descoperit ca maestra i-a invatat tehnici diferite, inclusiv simboluri diferite. Acest lucru nu este deloc surprinzator daca tinem seama ca a existat o diferenta de 30 de ani intre momentul in care doamna Takata a devenit maestra si cursurile pe care le-a predat mai tarziu, dar si de faptul ca niciun maestru nu avea voie sa deseneze pe hartie simbolurile Reiki. Acestea trebuiau desenate exclusiv din memorie.

In anii 90, membrii in viata ai asociatiei originale au fost surprinsi sa descopere ca Reiki parasise Japonia si ca era practicat in intreaga lume.

Simte energia

Faptul ca Mikao Usui a creat o metoda simpla de accesare si de folosire a energiei Reiki nu inseamna neaparat ca nu mai pot exista si alte metode. Orice cale este menita sa evolueze. Singurul lucru care conteaza este accesul la energie, nu metoda folosita. Stiu ca nu toti oamenii vor fi de acord cu mine, dar experienta ne-a invatat ca Reiki functioneaza indiferent de forma in care este predat. Dupa parerea mea, afirmatia ca o metoda sau o invatatura functioneaza mai bine decat altele se impotriveste chiar spiritului Reiki. Cine suntem noi ca sa facem astfel de afirmatii? Fiecare practicant considera ca metoda sa este cea mai adecvata pentru el. Toti oamenii au propria lor cale si dreptul de a fi respectati pentru ca au ales-o. lucrul cel mai important este ca Reiki sa continue sa fie predat si practicat in spiritul tolerantei si al iubirii, purtandu-i lui Mikao Usui o recunostinta vie pentru ca a oferit lumii acest dar.

Cuprins:
Introducere 6

Partea intai

Originile Reiki 8

Reiki si traditia orientala 14

Reiki si traditia occidentala 34

Reiki in zilele noastre 44

Partea a doua

Sa descoperim impreuna Reiki 52

Sistemul energetic si cel fizic al corpului 98

Cum putem aplica Reiki in viata de zi cu zi 126

Partea a treia

Cele trei grade ale Reiki 138

Gradul intai 140

Gradul al doilea 158

Gradul al treilea 184

Partea a patra

Pozitiile mainilor in tratamentul Reiki 202

Pozitiile mainilor pentru autotratament 206

Pozitiile mainilor pentru tratamentul acordat altor persoane 218

Partea a cincea

Reiki pentru prieteni si familie 248

Partea a sasea

Reiki si etapele vietii 266

Partea a saptea

Reiki pentru sanatate si starea de bine 286

Partea a opta

Reiki pentru afectiunile comune 306

Partea a noua

Reiki in asociere cu alte terapii 368

Index 388

Multumiri 400

Nr. de pagini: 400
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.072 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.