Ecuaţia economic-politic în România 2000

Preț: 14,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
ISBN: 9735904993
Editura:
Anul publicării: 2001
Categoria: Cursuri

DESCRIERE

Ecuatia economic‑politic nu poate fi solutionata fara a discuta problema crizelor si a echilibrului economic general. Se poate acum afirma ca toate doctrinele economice fundamentale care au revolutionat gandirea economica a lumii au sfarsit prin a duce sistemele economice in criza majora. Liberalismul clasic a sfarsit prin Marea Depresiune din 1929‑1933, iar Marxismul a sucombat fara glorie in 1989.

Daca dorim sa evitam o noua criza majora, atunci se impune renuntarea la temeliile doctrinare ale sistemelor care au cunoscut cele doua crize majore. Asadar, cele doua revolutii din gandirea economica (liberalismul clasic si dirijismul cu cele doua nuante ale sale – keynesismul si marxismul) au cazut in desuetudine, iar economiile nationale si transnationale au nevoie de un salt doctrinar revolutionar care sa‑si asume responsabilitatea neajungerii la criza. Acest salt a fost facut de economistul roman de cetatenie americana Anghel N. Rugina, prin ceea ce domnia sa a numit „A treia revolutie in gandirea economica, financiara, sociala, etica, logica si politica”.

Concret, Profesorul Rugina porneste de la aprecierea, greu de contrazis, conform careia „Economica nu poate aspira la rangul de stiinta decat daca este in masura sa furnizeze terapii pentru vindecarea bolilor economice si financiare”).

 Nu ne propunem sa prezentam aici punctele cheie ale revolutiei ruginiene. Subliniem doar ca insasi denumirea aleasa sugereaza ca este vorba de o teorie care nu mai accepta falsa trunchiere a economicului fata de politic si etic, ci ajunge la concluzia ca o separare a celor trei domenii fundamentale ale socialului duce – in continuare – la crize si dezechilibre dureroase. Prin aceasta viziune holista, Anghel Rugina se inscrie in randul ganditorilor postmoderni, fiind un apropiat al punctului de vedere transdisciplinar promovat in lume de romanii Stefan Lupascu si Basarab Nicolescu (ambii naturalizati in Franta, ca si Rugina si alte genii romanesti, deoarece sansele de afirmare in mediul nostru balcanic au fost si continua sa fie minime). Rugina este autorul teoriei cunostintelor unificate, teorie consonanta cu Metodologia Scop‑Mijloc si cu modul holistic de gandire absolut necesar unei realitati care devine tot mai globala si unitara.

Pentru cei care se angajeaza pe drumul dificil al scoaterii Romaniei din starea de dezechilibru cronic, luarea simultana in calcul a datelor micro, mezo, macro si mondo economice este conditia sine qua non a evitarii unui insucces rusinos si rasunator.

An aparitie 2001
Nr. de pagini 344
Format 17x24

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0756 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.