Drept procesual penal. Parte generala - Bogdan Buneci

Drept procesual penal. Parte generala - Bogdan Buneci
Preț: 38,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2020
Pagini: 258
Format: Academic
Categoria: General

DESCRIERE

Prezentul curs reprezinta un instrument de lucru pentru studentii din anul III din cadrul facultatilor de drept. In cuprinsul acestuia sunt examinate cele sase titluri din partea generala a Codului de procedura penala, respectiv: Titlul I – Principiile si limitele aplicarii legii procesuale penale; Titlul II – Actiunea penala si actiunea civila in procesul penal; Titlul III – Participantii in procesul penal; Titlul IV – Probele, mijloacele de proba si procedeele probatorii; Titlul V – Masurile preventive si alte masuri procesuale; Titlul VI – Acte procesuale si procedurale comune.

Intrucat pe rolul instantelor de judecata s-au ridicat foarte multe exceptii de neconstitutionalitate fata de dispozitiile procesual penale, iar Codul de procedura penala a fost supus unor frecvente interventii legislative, la elaborarea lucrarii s-a tinut seama de toate completarile si modificarile efectuate de legiuitor pana in prezent.

In analiza dispozitiilor legale, autorul a aratat atat opiniile consacrate in literatura de specialitate, cat si practica judiciara a instantelor de judecata (judecatorii, tribunale, curti de apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie) si jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei.

Lucrarea domnului Bogdan Buneci se adreseaza studentilor din anul III din cadrul facultatilor de drept. Structurat pe sase titluri, cursul debuteaza cu prezentarea principiilor si limitelor aplicarii legii procesual penale.

In cadrul celui de-al doilea titlu, autorul analizeaza actiunea penala si actiunea civila in procesul penal, aratand ca actiunea penala are ca obiect tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiuni, in timp ce actiunea civila este alaturata actiunii penale si are ca obiect tragerea la raspundere civila delictuala a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul comis prin savarsirea faptei care face obiectul actiunii penale.

Cel de-al treilea titlu prezinta participantii in procesul penal asa cum sunt ei reglementati in art. 29 C. pr. pen.: organele judiciare, avocatul, partile, subiectii procesuali principali precum si alti subiecti procesuali.

Probele, mijloacele de proba si procedeele probatorii in procesul penal, reglementate in mod unitar de Codul de procedura penala in Partea generala, in cuprinsul articolelor 97-201, fac obiectul celui de-al patrulea titlu al acestei carti.

Urmatorul titlu, cel de-al cincilea, este dedicat masurilor preventive si altor masuri procesuale. Scopul acestor masuri „este acela de a se asigura o buna desfasurare a procesului penal, de a se asigura ca suspectul sau inculpatul nu se sustrage de la urmarire penala sau de la judecata si de a se asigura ca acesta nu va mai savarsi o alta fapta penala”.

Ultimul titlu al acestui curs analizeaza actele procesuale si procedurale comune, autorul aratand ca s-ar impune o completare a dispozitiilor Codului de procedura penala in sensul includerii cererii in categoria actelor procedurale comune.

Bogdan Bucatariu

ISBN: 978-606-39-0648-0

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.078 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.