Despre post - sf. Vasile cel Mare

Despre post - sf. Vasile cel Mare
Preț: 5,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 76
Format: 11X16 cm
Categoria: Religie

DESCRIERE

Asezamant dumnezeiesc dat omului, pentru pastrarea vietii sale, inca de la crearea sa (Facerea 2, 17), postul a fost consacrat ca nevointa a vindecarii si intaririi firii umane si ca arma tare impotriva duhurilor
necurate, alaturi de rugaciunea smerita, dupa cum ne invata Insusi Fiul lui Dumnezeu intrupat, Hristos Domnul (cf. Matei 4, 2; Marcu 9, 29). De aceea, postul este o practica bisericeasca pe care Sfintii Parinti au pretuit-o, facand din ea un mod de viata care trebuie impartasit tuturor. Intre ei, Sfantul Vasile cel Mare (330-379) – el insusi un neintrecut postitor – straluceste in chip deosebit prin invatatura pe care ne-a daruit-o mai ales in Omiliile sale despre post si impotriva patimii betiei, rostite in vremea Postului Mare.
Mari si nebanuite sunt foloasele postului descoperite noua de Sfantul Parinte Capadocian. Acestea sunt: impacarea cu Dumnezeu, tamaduirea de patimi si de suferinte, sfintirea cugetului, a cuvantului si a simtirii, restabilirea partasiei cu semenii prin infrangerea lacomiei, a violentei si a certurilor. „Daca ar domni postul, ne invata Sfantul Vasile cel Mare, nu s-ar mai fauri arme, n-ar mai fi tribunale, n-ar mai fi inchisori […]. Postul i-ar fi invatat pe toti sa se infraneze nu numai de la mancare, dar sa izgoneasca si iubirea de arginti, lacomia, precum si orice viciu” (Omilia II, 5). Iar cand descrie calitatile omului postitor, Sfantul Vasile cel Mare scrie: „Fata celui ce posteste iti inspira respect; nu e imbobocita cu roseata nerusinata, ci e impodobita cu o paloare pe care este zugravita infranarea; ochiul celui ce posteste este bland, mersul masurat, fata serioasa, netulburata de ras nestapanit. Cel ce posteste este masurat la cuvant si curat la inima” (Omilia I, 9).
Date fiind claritatea, concizia si frumusetea acestor invataturi despre post si cumpatare ale Sfantului Vasile cel Mare, un adevarat imn inaltat acestei nevointe care curateste si lumineaza sufletul si trupul crestinului, binecuvantam publicarea lor – pentru un larg folos bisericesc si duhovnicesc.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomaneISBN: 978-606-29-0308-4

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.101 sec
7.4.11
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.