De la Junimea la Noica: Studii de cultura romaneasca (Marta Petreu)

De la Junimea la Noica: Studii de cultura romaneasca (Marta Petreu)
-16%
Preț: 31,88 lei
37,95 lei (-15,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Premiul revistei Observator cultural, editia 2012
 
Cele douasprezece studii reunite in acest volum acopera o perioada istorica de aproximativ 150 de ani, de la mijlocul secolului al XIX-lea si pina astazi. Marta Petreu abordeaza probleme spinoase ale istoriei si ale istoriei ideilor– de pilda, problema evreiasca, asa cum a fost vazuta in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pe vremea cind P. P. Carp soma guvernele Romaniei sa inceteze razboiul pe care il purtau impotriva populatiei evreiesti din tara.
De asemenea, se ocupa de felul cum a fost vazut Nae Ionescu de catre contemporanii lui, de ideile si atitudinile generatiei’27, de complicatele relatii ale lui Eliade cu legionarii si de modul simbolic in care s-a despartit de ei, pentru a-si incepe visata„viata noua”, de atitudinea lui Noica fata de Securitate sau de magnificenta religioasa care l-a facut pe Cioran sa scrie ca datoria unui popor este sa puna in lumina macar unul dintre atributele lui Dumnezeu.
Bazata pe analiza minutioasa a surselor de prima mina si pe contextualizarea romaneasca si europeana a fiecarui subiect, De la Junimea la Noica este rezultatul unei viziuni filosofice si morale unitare: una care ne invata ca trebuie sa ne asumam in mod lucid intregul trecut, pentru ca numai astfel mai este cu putinta viitorul.
 

„Secolul al XX-lea a produs si a trait doua mari tragedii, Gulagul si Holocaustul… Poate ca va veni o vreme cind, asumindu-ne evreii nostri ca ai nostri, vom vorbi despre ei, despre cei pieriti in Holocaust– nu in nume personal, ci in nume colectiv–, ca despre o ireparabila pierdere: asa cum vorbim despre mortii nostri de la Canal.” (Marta Petreu)


Cuprins:

„Evreofili” si„evreofagi”. Sapte autori despre chestiunea evreiasca• De la lupta de rasa la lupta de clasa. C. Radulescu-Motru• Portretul„invatatorului” ca diavol• Generatia’27 intre Holocaust si Gulag• Eliade, Sebastian, Ionescu, Cioran,„copii din flori” ai Romaniei interbelice• Cioran si Eliade in vizorul legionarilor din exilNr. de pagini: 512
Anul aparitiei: 2011

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.068 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.