Dana Apostol Tofan - Drept administrativ. Volumul II, editia a III-a

Dana Apostol Tofan - Drept administrativ. Volumul II, editia a III-a
-15%
Preț: 59,42 lei
69,90 lei (-14,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 458
Categoria: Administrativ

DESCRIERE

Lucrarea urmareste o abordare simpla, simplificata si sistematizata a institutiilor fundamentale care se studiaza, de regula, la disciplina Drept administrativ. intr-un anumit sens, propunem studentilor, tuturor celor interesati de lamurirea unor probleme legate de sfera dreptului administrativ si stiintei administratiei o„prezentare atipica” a unor simple note de curs.
 
Fata de metoda traditionala de redactare a manualelor, concepute de regula sub forma unor lucrari structurate in parti sau titluri, capitole, paragrafe, sectiuni etc., aceasta lucrare are in vedere o modalitate diferita de abordare a acestei discipline, din dorinta de a facilita accesul la informatie, printr-o prezentare cat mai sintetica si la obiect a institutiei analizate.

Prima editie a lucrarii a aparut in anul 2004, pentru ca 5 ani mai tarziu sa fie publicata editia a 2-a.

Despre editia a 3-a

Noua editie a cursului de Drept administrativ. Volumul II presupune nu doar o actualizare a doctrinei, legislatiei si jurisprudentei privitoare la cele patru mari institutii ale disciplinei abordate, ci si o regandire a structurii, in principal, din considerente didactice. Astfel, pornind de la premisa ca institutia contenciosului administrativ este fundamental legata de teoria actului administrativ am introdus prelegerile referitoare la aceasta institutie in continuarea celor consacrate actului administrativ, dintre care ultima presupune o privire speciala acordata contractului administrativ. Pe de o parte, teoria generala a actului administrativ este actualizata cu noile informatii din doctrina, unele raportate la evolutia practicii administrative, dar si jurisprudentiale in materie, iar, pe de alta parte, institutia contenciosului administrativ - chintesenta dreptului administrativ ca ramura fundamentala a dreptului public - este abordata tinand cont de cele mai recente modificari legislative datorate atat intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila si chiar modificarilor ulterioare ale acestuia, cat si practicii dezvoltate deja in aplicarea sa.

Elementul de noutate:

Exista nu putine lucrari similare pe piata, dar unicitatea acestui manual consacrat Dreptului administrativ consta in faptul ca la sfarsitul fiecarei prelegeri (cate una pentru care fiecare saptamana de curs pe parcursul unui an universitar), sub titlul Repere bibliografice se afla o lista consistenta, la zi, cu tratate, monografii, lucrari, studii, articole in care sunt analizate, dezvoltate, problemele dezbatute in cadrul prelegerii respective. Citarile in continutul acestora sunt mentionate la sfarsitul fiecarei idei preluate, astfel ca nu apar note de subsol. Toate reperele bibliografice pot fi utilizate in vederea documentarii pentru elaborarea unor lucrari de licenta, lucrari de disertatie, dar si a unor teze de doctorat.

Recomandare

Pentru o analiza completa a problematicii cu privire la dreptul administrativ recomandam consultarea lucrarii de fata impreuna cu Drept administrativ. Volumul I. Editia 3.

Din cuprins:

    teoria generala a actului administrativ: definitie, trasaturi, clasificare, conditii de valabilitate, efecte juridice, suspendarea si revocarea, anularea si inexistenta
    contractele administrative
    notiuni fundamentale privind contenciosul administrativ
    conditiile actiunii directe in contencios administrativ
    teoria domeniului public si delimitarea acestuia de domeniul privat
    corelatia proprietate publica - domeniu public
    raspunderea administrativa: administrativ-disciplinara, administrativ-contraventionala si administrativ-patrimoniala

Puncte forte:

    abordare simpla, simplificata si sistematizata a institutiilor fundamentale
    actualizarea legislatiei pe care se fundamenteaza doctrina
    raportarea analizei la elemente din practica statala a ultimilor ani
    28 de prelegeri structurate pe subtitluri ce permit identificarea tematicii puse in discutie
    referinte bibliografice specifice fiecarei prelegeri

Despre autor:

Dana Apostol Tofan este profesor universitar si profesor asociat la Colegiul juridic franco-roman de studii europene. Este conducator de doctorat in cadrul Scolii doctorale a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, cu o vasta experienta practica in domeniul dreptului administrativ. Domeniul de specializare de-a lungul intregii cariere universitare si de cercetare a fost Dreptul administrativ si stiinta administratiei, Dreptul administrativ comparat, in care a dezvoltat si o bogata activitate publicistica. in egala masura a beneficiat de specializari importante in strainatate dar a si participat la reuniuni si conferinte in strainatate, inclusiv, in calitate de profesor invitat in Franta si in Brazilia. Activitatea teoretica a fost dublata inca de la inceputul carierei didactice de o interesanta activitate practica, autoarea oferind consultanta de specialitate in numeroase si variate programe, uneori Phare si mai recent, fiind implicata in programe europene.

Public tinta

Studentii de la facultatile cu profil juridic si in domeniul administratiei publice, practicienii din administratia publica, dar si cei implicati in actul de justitie, toti cei implicati intr-o forma sau alta in guvernarea tarii.

Nr. de pagini: 458
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.072 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.