Dan Alexe - Dacopatia si alte rataciri romanesti

Dan Alexe - Dacopatia si alte rataciri romanesti
-20%
Preț: 28,51 lei
35,64 lei (-20,01%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Proza diversa

DESCRIERE

„, scrie Dan Alexe in noua lui carte. Iata o veste proasta pentru cei deprinsi sa-si duca viata ingenunchind in fata padurii nationale de eroi si statui: voievozi, poeti sau calugari scuturati de frisonul profetiei. Dacopatia si alte rataciri romanesti propune un tip de deconstructie care ar putea sa-l expuna pe autor oprobriului public. Si totusi, riscul merita asumat.
De ce? Fiindca exista in gandirea noastra o sumedenie de fixatii, obsesii, fobii si convingeri care se cer disecate, explicate si intelese. Narcisismul delirant, protocronismul in placi, proastele deprinderi familiale, pedagogia punitiva sau mandria de-a fi urmasii unor daci care vorbeau latina inaintea romanilor sunt teme care merita sa fie puse in discutie. Pentru asta e nevoie de inteligenta, informatii credibile, argumente, cultura si stil. Dan Alexe intruneste toate aceste criterii, ceea ce-i permite sa deseneze o harta a mentalului romanesc, a subrezeniilor si anomaliilor lui. Cu verva si umor, el trece de la cliseele asa-zisei bucatarii carpatine la fonologie, de la complexul natiei nebagate in seama la importurile lexicale tiganesti si de la Icoanele neamului la depresie si nefericire. Cine deschide Dacopatia si alte rataciri romanesti trebuie sa stie ca va gasi in paginile ei atacuri excelent dirijate impotriva prostiei, mitizarii frenetice, exceptionalismului bastinas si cliseelor.“ (Radu PARASCHIVESCU)

„Un simbol nimerit al identitatii de substitutie, cautata astazi de multi romani si numita de mine dacopatie, este care sluteste coperta acestei carti, precum si faleza Dunarii acolo unde traversase Traian. Da, basorelieful cu Decebal: cea mai inalta sculptura in piatra din Europa (55 de metri), cioplita in stanca de 12 sculptori-alpinisti, ale carei lucrari au durat 10 ani (1994–2004), ideea si finantarea (un milion de dolari) apartinandu-i lui Iosif Constantin Dragan. Inscriptia de la baza statuii, Decebalus rex– Dragan fecit, care combina un nume slavon (Dragan) cu o banala formula epigrafica latina (X fecit), mi se pare revelatoare pentru golul identitar romanesc de azi. Tocmai acest contradictoriu gol identitar e cartografiat in prezenta carte, fara insa a se propune modalitati de a-l umple. Cartograful cultural poate doar constata, informa, amuza, alerta. E ceea ce am incercat sa fac. Semper valete.“ (Dan ALEXE)

Nr. de pagini: 356
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.083 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.