COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei

COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei
Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2020
Categoria: Generala

DESCRIERE

De mai bine de sase luni omenirea se straduieste sa gaseasca leacuri impotriva infectiei cu noul coronavirus. Unul dintre aceste leacuri se gaseste in venele celor care s-au vindecat deja de boala care a intors pe dos omenirea: anticorpii dezvoltati de cei infectati sunt unul dintre cele mai eficiente antivirale. Ultimele studii publicate de medicii americani arata ca prin administrarea de plasma convalescenta se reduce cu jumatate mortalitatea pacientilor spitalizati. Mai mult, daca terapia este administrata in primele patru zile de la aparitia simptomelor, mortalitatea se poate reduce chiar de trei ori.

Dar la inceputul lunii martie, in Romania, nimeni din Ministerul Sanatatii nu lua in serios acest tratament, desi mai multe reviste stiintifice prestigioase publicasera deja articole despre potentialul plasmei convalescente[1]. Mai mult, specialistii din fruntea sistemului national de transfuzie negau vehement potentialul plasmei convalescente, asa cum de peste 10 ani neaga necesitatea colectarii de plasma umana pentru fabricarea de medicamente esentiale, de care depinde viata a peste 20. 000 de romani (imunoglobuline, factori de coagulare, albumina, fibrinogen)[2].

In aceste conditii, pentru ca aveam experienta in terapiile cu plasma si medicamente derivate din plasma, am inceput discutii cu autoritatile pentru ca si Romania sa colecteze plasma convalescenta, astfel incat sa poata asigura accesul pacientilor la aceasta terapie cu un potential foarte bun[3]. Si pentru ca centrele de transfuzie din Romania nu aveau deloc echipamente si consumabile de colectare de plasma (plasmafereza) am oferit gratuit primele trei echipamente si 3000 de kituri de recoltare. Astfel, am ajuns sa semnam la sfarsitul lunii martie (30 martie 2020) un protocol de donatie cu Ministerul Sanatatii, prin care noi puneam la dispozitie echipamentele si consumabilele pentru colectarea de plasma, iar autoritatile se obligau sa aprobe imediat cadrul legal pentru donarea de plasma convalescenta, sa organizeze o campanie de informare si de promovare a donarii si sa realizeze registrele on-line ale donatorilor de plasma convalescenta si ale receptorilor (pacienti care au primit transfuzie cu plasma convalescenta)[4].

In protocolul de donatie am prevazut ca plasma convalescenta urma sa fie folosita atat pentru tratamentul pacientilor, dar si pentru imunizarea pasiva a persoanelor vulnerabile, conform recomandarilor din literatura de specialitate. Asa am inceput lupta impotriva mortii, careia am incercat sa-i furam cat mai multe dintre victimele infectate cu noul coronavirus. O voi prezenta in cele ce urmeaza.


Text preluat de pe: www. hozoc. com


Anul aparitiei: 2020

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.059 sec
7.4.11
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.