Codurile realismului magic

Codurile realismului magic
-15%
Preț: 16,68 lei
19,62 lei (-14,98%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Demersul din cartea Codurile realismului magic se intemeiaza pe convingerea Alinei Negru ca realismul magic poate fi considerat, pe rand, o categorie estetica, un concept operational, un stil in literatura sau, la modul general vorbind, un fenomen saturat de valente simbolice. Iar la sensul acestor valente simbolice putem accede aproape zilnic, fiind determinati sa acceptam irealul ca pe real, fara sa fim constienti de faptul ca suntem martorii unei experiente iesite din comun.

                                                                              Prof.univ.dr.Vasile Spiridon

          Lumea in care traim este o lume a semnelor, in care cel mai mic indiciu poate fi interpretat la nivel senzorial, pragmatic, stiintific sau deontologic. De aceea, tot ce ne inconjoara face apel la capacitatile noastre subliminale de a percepe riguros si consecvent felului nostru de a fi elementele constitutive ale contingentului, lasand totusi loc interpretarilor subiective si, deci, multiple, de a recepta aceleasi mesaje, transmise in chip diferit de un receptor organic, care-si orienteaza antenele spre particularitatile individualitatii noastre. Se poate conchide, astfel, ca intelegerea lumii in care traim se realizeaza intr-o maniera personalizata, ce tine cont de  sensibilitatea, ratiunea si puterea creatoare a fiecaruia dintre noi. Chiar si cele mai pragmatice fenomene sunt receptate in maniere diferite, asa ca e cu atat mai firesc ca acele laturi tenebroase ale existentei noastre sa starneasca opinii dintre cel mai divergente.

         Asistam la un spectacol al lumii care ne ofera pe rand motive de exaltare, oripilare, incantare, contrariere, multumire, revolta, ale caror cauze nu sunt intotdeauna clarificate in raport cu demersul nostru evolutional. Stim doar cu certitudine ca viata insasi e un cumul de factori, ei insisi contradictorii, care ne prilejuiesc stari meditative sau exuberante, de satisfactie sau de frustrare, fara a reusi sa precizam, insa, resorturile mecanismelor generatoare. Ne multumim atunci la a privi actele ce compun spectacolul vietii, fie cu debordanta, fie cu o oarecare consternare, fie cu exultanta, fie cu oprelisti de ordin interior. Suntem pe rand, asadar, fascinati, ingroziti, revoltati sau doar concilianti atunci cand ocupam simpla pozitie de spectator la marele theatrum mundi, fara sa putem interveni in derularea acestuia, deci fara a avea o contributie efectiva.

         Suntem de cele mai multe ori victimile unor dictate de natura absconsa, pe care ne marginim sa o numim Providenta sau divinitate, intelegand prin aceasta instanta de esenta superioara cheia tuturor raspunsurilor care ne framanta in legatura cu imposibilitatea stabilirii unor sensuri concrete fenomenelor ce ne inconjoara. Sunt multe lucruri in universul vietii noastre care nu pot avea o explicatie logica si care nu pot avea nici vreo legatura materiala cu fondul nostru uman. Pentru a da de capat totusi acestor factori perturbatori ai linistii noastre existentiale si pentru a  le conferi un sens, sau doar o incercare de raspuns, se face intotdeauna apel la acele realitati de natura spirituala, al caror rol e de a iluziona factorul uman cu privire la rosturile lui in lume si, mai ales, la originea si sensul sau.

         Insa, aceste cai de oferire a unor explicatii pentru atatea lucruri si fenomene, cel putin curioase din punct de vedere stiintific, au doar rolul de a linisti cugetele oamenilor, facand in asa fel incat cautarile lor sa nu mearga pana intr-acolo, incat ele sa devina cauza unor frustrari majore, care sa  le zguduie puternic existenta.

         De aceea, tot ce e mai greu de definit pe filiera rationala, negasind corespondent in pragmatismul lumii reale face obiectul realismului magic, intelegand prin acesta o acceptare a irealului in locul realului, doar pentru ca realitatea in care traim sa nu fie puternic zdruncinata. In aceeasi ordine de idei, se poate spune ca socheaza ingaduinta pe care semenii nostri o arboreaza in fata unor aspecte ce par sa apartina oricarei alte dimensiuni decat cea in care traim.

         Asadar, tot ceea ce pare la o prima vedere inaccesibil gandirii noastre, desi detaliul respectiv e deja acceptat in viata noastra cotidiana, tot ce tine de o incursiune in lumea magiei, a fabulosului si miraculosului, fara a parasi propriu-zis perimetrul realitatii, ne determina sa vorbim fie despre o magie a realitatii, fie despre un realism magic.

         Si pentru ca fiecare particica a existentei noastre diurne si nocturne este presarata cu elemente definitorii pentru o lume a fabulosului, a basmelor si a miraculosului, acceptarea acestora devine o regula de baza a convietuirii noastre spirituale in deplina armonie cu legile nescrise ale firii. Asa ia nastere, de altfel, si ideea de realism magic, ale carui sensuri sunt atent analizate in lucrarea de fata, care-si propune sa prezinte valorile denotative si conotative ale conceptului operational, corelandu-l anumitor aspecte frapante sau bizare, dar intotdeauna acceptate cu usurinta, ale realitatii concrete.

         Astfel, Codurile realismului magic se vor a fi deslusite intr-o incercare initiala de a descifra magia realismului. Pentru aceasta, e nevoie, mai intai, de o teoretizare a conceptului de realism magic, dupa care sunt luate in calcul toate acele posibiltiati de abatere de la normalitatea zilnica, fara ca aceasta procedura sa starneasca nelinisti in vietile oamenilor. De aceea, lucrarea va lua in vizor acele aspecte ale realitatii care raman de neexplicat in raport cu ideea de realism magic, sau altfel spus, atunci cand nu gasim pentru un element constitutiv al contingentului o explicatie multumitoare din punct de vedere rational, atunci intra in calcul ideea de realism magic. Asa se explica faptul ca sub umbrela realismului magic intra fenomene cum ar fi religia, visele cu interpretarile lor, metapsihica, televiziunea ca mod de transgresiune a realului, politica, vazuta ca un spectacol demagog prin care individul este abstras lumii reale, magia, cu toate datele ei componente, precum si toti acei indici ai misterelor omniprezente in viata noastra.

         Domeniul in care notiunea de realism magic a primit cea mai insemnata valorificare ramane literatura, prin reprezentantii ei de seama – Gabriel Garcia Marquez, Louis Borges– , propunand un spectacol livresc memorabil lectorilor din toate timpurile si din toate colturile lumii.

         Lucrarea de fata detaliaza raporturile realismului magic cu toate acele componente ale exteriorului care incorporeaza nota de mister, de fabulos, de inefabil- adica tot ce nu poate fi definit pe cale rationala– cu ajutorul capitolelor ce poarta nume sugestive, cum ar fi Realismul magic si visele, Realismul magic si religia, Realismul magic si politica, Realismul magic si metapsihica s.a., prin care se incearca o clarificare a conceptului de realism magic nu doar din perspectiva livresca -adica facand referire la perimetrul narativ in care realismul magic a capatat statutul de stil,- ci si din perspectiva tuturor acelor elemente miraculoase, paradoxale, magice care dau un alt sens si inteles vietii in care traim, or ele, la randu-le, sunt explicabile prin prisma realitatii din care sunt  decupate.


Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 140

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.080 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.