Cibernetica sistemelor macroeconomice reale

DESCRIERE

Cartea Cibernetica Sistemelor Macroeconomice Reale urmareste, in principal, ideea ca mecanismele de baza ale reglarii si autoreglarii in economie se formeaza in jurul si cu ajutorul pietelor. La nivel macroeconomic, pietele care apar sunt entitati virtuale, formate in urma agregarii cererii si a ofertei ce se formeazǎ pe mii si chiar milioane de piete reale, existente la nivel microeconomic.

Cele doua costituente fundamentale ale pietei macroeconomice, cererea agregata si oferta agregata, sunt influentate de procese si fenomene care au loc in intregul sistem al economiei nationale si chiar in alte economii nationale, ca in cazul sistemelor deschise. Acest lucru face ca miscarea continua a celor doua componente sa fie supusa actiunii unor forte mult mai complicate decat in cazul pietelor de la nivel microeconomic.

Intelegerea sensului actiunii acestor forte care determina permanenta ajustare a pietelor se poate face utilizand mecanismele feedback de reglare si autoreglare. Procesul de ajustarea a unei piete este el insusi rezultatul actiunii uneia sau mai multor mecanisme feedback care determina aparitia unor lanturi cauzale de influente, la capatul carora se afla variabile definitorii pentru masurarea proceselor si  fenomenelor economice.

Extinzand aceastǎ conceptie la nivelul ECONOMIEI REALE, se pot detecta usor principalele mecanisme care determinǎ evolutia si functionarea acestui sistem deosebit de important al economiei nationale. Mecanismele respective nu actioneaza insa separat, ci strans dependent de toate celelalte mecanisme de reglare si autoreglare, imprimand sistemului economic anumite caracteristici care nu pot fi modificate sau orientate de catre Guvern (de exemplu, prin politici fiscale) fara o cunoastere profundǎ a rolului si importantei fiecarui mecanism in ansamblul economiei nationale.

Autorul


ISBN: 978-973-709-183-3
An aparitie: 2005
Nr. de pagini: 288
Format: 17x24

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.076 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.