Catedralele eparhiale din Romania

Catedralele eparhiale din Romania
Preț: 80,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Religie

DESCRIERE

„Albumul monografic Catedralele eparhiale din Romania este o lucrare nascuta din necesitatea unei mai bune cunoasteri a lacasurilor de cult reprezentative ale Bisericii Ortodoxe Romane, multe dintre ele monumente istorice de arta si arhitectura religioasa, puncte de referinta pe harta spirituala si culturala a tarii. Cu ajutorul reprezentantilor desemnati de Eparhii, in paginile prezentului album au fost asezate date si imagini reprezentative referitoare la bisericile catedrale din tara urmand ordinea canonica a Bisericii Ortodoxe Romane”, se mentioneaza in Nota Editoriala.

In paginile albumului se regasesc informatii privind Catedrala Mantuirii Neamului

„Cum, de regula, in spatele fiecarei fiinte umane se „ascunde” o istorie mai mult sau mai putin cunoscuta, si in „spatele” unui lacas de cult se „ascunde” adesea o bogata istorie, incepand de la gandul si dorinta de a construi o biserica pana la momentul sfintirii acesteia. De multe ori, perioada de timp cuprinsa intre gand si fapta (realizare) a traversat decenii de zbucium si truda, si, daca nu ar fi existat un Om cu multa dragoste de Dumnezeu cine stie cum, sau cand s-ar fi construit una sau alta dintre catedralele eparhiale prezentate aici. Desi sunt multe exemple care ar putea argumenta afirmatia de mai sus, zabovim in treacat asupra istoriei Catedralei Mantuirii Neamului. De mai bine de un secol s-a nascut gandul inaltarii unei Catedrale a Neamului in care poporul roman cel binecuvantat sa-si cinsteasca eroii, martirii si sfintii! Nu se imprastiasera inca norii razboiului de independenta cand mai marii timpului dimpreuna cu slujitorii sfintei Biserici socoteau cu cale ca este bine placut lui Dumnezeu si oamenilor sa inalte o Catedrala a cinstirii eroilor neamului romanesc! Din „binecuvantate pricini” a trebuit ca poporul roman sa astepte multa vreme implinirea unui astfel de ideal, asa cum, intotdeauna in multframantata sa istorie a trebuit sa plateasca tributul timpului (si al jertfei) implinirea oricarui ideal! A randuit bunul Dumnezeu in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane un pastor ales care sa purceada, la implinirea acestui ideal si nu fara greutati, ca intotdeauna! Cu nadejde multa la bunul Dumnezeu, cu multe jertfe si fara ezitari Catedrala Mantuirii Neamului se va zidi! Realizarea acestui „simbol al luptei poporului roman pentru eliberarea sau izbavirea lui din mari incercari si al dorintei lui de comuniune fraterna in Hristos” merita orice efort”, se mai mentioneaza in Nota Editoriala.

Desi prezenta lucrare se doreste a fi mai mult o prezentare imagistica si mai putin istorica a bisericilor catedrale din Romania, cititorul va putea afla suficiente date si informatii din paginile publicate aici despre istoria sfintelor biserici, dar si despre eforturile ctitorilor si credinciosilor care le-au inaltat spre slava lui Dumnezeu si cinstirea neamului romanesc.

 

Numar pagini: 279
Format: 23x28
Anul aparitiei: 2014

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.081 sec
7.4.19
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.