Capital si ideologie

Capital si ideologie
-25%
Preț: 74,93 lei
99,90 lei (-24,99%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Toate societatile umane trebuie sa-si justifice inegalitatile: trebuie sa le gaseasca motivatiile, fara de care ansamblul edificiului politic si social ameninta sa se prabuseasca. In acest sens, ideologiile trecutului, daca le studiem indeaproape, nu sunt mai nebunesti decat cele din prezent. Doar prin demonstrarea multitudinii de traiectorii si de bifurcatii posibile putem sa ne punem intrebari despre fundamentele propriilor noastre institutii si sa luam in considerare transformarea lor.

Plecand de la date comparative de o amploare si de o profunzime inedite, aceasta carte retraseaza intr-o perspectiva deopotriva economica, sociala, intelectuala si politica istoria si devenirea regimurilor inegalitare, de la vechile societati trifunctionale si sclavagiste pana la societatile postcoloniale si hipercapitaliste moderne, trecand prin societatile proprietariste, coloniale, comuniste si social-democrate. In ciuda abordarii hiperinegalitare care s-a impus incepand din anii 1980–1990, Capital si ideologie cauta sa demonstreze ca lupta pentru egalitate si pentru educatie, nu sacralizarea proprietatii, este cea care a permis dezvoltarea economica si progresul uman.

Tragand invataminte din lectiile istoriei globale, ne putem detasa de fatalismul care a hranit derivele identitare actuale si ne putem imagina un socialism participativ in acest secol XXI: un nou orizont egalitar de cuprindere universala, o noua ideologie a egalitatii, a proprietatii sociale, a educatiei si a impartasirii cunoasterii si a puterilor.

 

Thomas Piketty, nascut in suburbia pariziana Clichy pe 7 mai 1971, este unul dintre cei mai importanti si apreciati economisti francezi contemporani. Este director de studii la École des hautes etudes en science sociale (Scoala de Inalte Studii in Stiinte Sociale – EHESS) si profesor la École d'économie (Scoala de Economie ) din Paris.

Lucrarile lui se focalizeaza pe economia publica, mai ales pe inegalitatea de venituri si de bunastare. Este autorul bestsellerului Capitalul in secolul XXI (2013), carte tradusa in 40 de limbi, printre care si in romana (Editura Litera 2015), si vanduta in peste doua milioane si jumatate de exemplare. Cartea de fata, aparuta la sfarsitul anului 2019 si care este intr-o oarecare masura continuarea celei dintai, are in vedere in primul rand inegalitatile de venituri in diferite societati de-a lungul istoriei.

 

Lucrari de Thomas Piketty:

• Les hauts revenus face aux modifications des taux marginaux supérieurs de l’impôt sur le revenu en France, 1970–1996

• Inégalités économiques: report to the Counsel of Economic Analysis (14 iunie 2001), impreuna cu Tony Atkinson, Michel Godet si Lucile Olier

• Les hauts revenus en France au XXème siècle, Inégalités et redistribution, 1901–1998 (Grasset, septembrie 2001)

• Fiscalité et redistribution sociale dans la France du XXe siècle (octombrie 2001)

• L'économie des inégalités (La Découverte, aprilie 2004)

• Vive la gauche américaine! : Chroniques 1998–2004 (Éditions de l'Aube, septembrie 2004)

• Pour un nouveau système de retraite: Des comptes individuels de cotisations financés par répartition (Éditions Rue d'Ulm/ CEPREMAP, 2008), impreuna cu Antoine Bozio

• On the Long Run Evolution of Inheritance. France, 1820–2050 (PSE Working Paper, 2010)

• Pour une révolution fiscale (Seuil, 2011), impreuna cu Emmanuel Saez si Camille Landais

• Peut-on sauver l'Europe? Chroniques 2004–2012 (Les Liens qui Libèrent, 2012)

• Le Capital au XXIe siècle (Seuil, 2013)

Data aparitiei: Mar 2021
Tip coperta: Brosata, cu clapete
Format: 150x230
Nr. pagini: 1088

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.071 sec
7.4.16
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.