Arii din opere romanesti (Editie ingrijita de profesor George Ionescu)

Arii din opere romanesti (Editie ingrijita de profesor George Ionescu)
-15%
Preț: 23,80 lei
28,00 lei (-15%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Muzica

DESCRIERE

In istoria muzicii romanesti, teatrul muzical, datorita caracterului sau accesibil, fortei sale educative, a jucat un rol important in promovarea ideilor. Atat crearea si promovarea repertoriului national, cat si formarea unor cantareti cu renume s-au facut cu pretul unor mari greutati.

Este cunoscuta lupta darza, dramatica, a catorva artisti entuziasti pentru infiintarea in tara noastra a Operei romane. De-abia dupa Primul Razboi Mondial, in patria noastra ia fiinta, in conditii improprii, Teatrul Liric. Asa se explica de ce cantareti ca Elena Teodorini, Hariclea Darclee, Florica Cristoforeanu, Giovanni Dumitrescu, Dimitrie Onofrei, George Folescu, Dimitrie Popovici-Bayreuth, Traian Grozavescu, Elena Dragulinescu-Stinghe, George Niculescu-Basu etc. si-au facut debutul si si-au castigat celebritatea mai intai in strainatate.
Mai trista a fost soarta operelor inaintasilor - creatori de opera romani: multe din lucrarile acestora n-au vazut niciodata lumina rampei. Stradania compozitorilor de a adapta acest gen la specificul graiului si cantecului popular, de a crea un repertoriu national de opera. Istoria poporului nostru, dragostea de patrie, sentimentele general-umane au constituit bogata sursa de inspiratie ce sta la baza dezvoltarii operei din tara noastra.
Desi poarta pecetea fazei de inceput, fiind inegale din punct de vedere al valorii artistice, discutabile ca constructie dramatica, tributare tiparului clasic al genului, primele opere romanesti au meritul de a fi deschis drumul catre creatiile de seama din primele decenii ale veacului nostru.
Printre acestea se numara opere cu subiect istoric cum sunt: Ion Voda cel Cumplit de Gheorghe Dumitrescu si Pana Lesnea Rusalim de Paul Constantinescu, sau opere inspirate din mari lucrari epice ale literaturii noastre, infatisand epoci istorice framantate, ca Rascoala de Gheorghe Dumitrescu (dupa romanul cu acelasi nume de Liviu Rebreanu) si Neamul Soimarestilor de Tudor Jarda (dupa romanul lui Mihail Sadoveanu).
Lupta pentru"scuturarea jugului fascist" si"instaurarea puterii populare" a constituit izvorul de inspiratie al unor creatii dramatice cum sunt: Fata cu garoafe de Gheorghe Dumitrescu, Padurea Vulturilor de Tudor J arda si Trandafirii Doftanei de Norbert Petri.
Majoritatea operelor din care sunt extrase paginile acestui album, de la Petru Rares de Eduard Caudella si pana la Fata cu garoafe de Gheorghe Dumitrescu, reflecta ideea a luptei pentru"eliberare nationala si sociala dusa de-a lungul veacurilor de catre poporul nostru".
In scopul unei mai bune orientari a interpretilor s-a considerat util ca in legatura cu fiecare arie, sa fie date indicatii atat asupra compozitorului, operei si epocii pe care acesta o reflecta, cat si in legatura cu tocul pe care aria respectiva 11 ocupa in contextul dat.  - dupa George Ionescu

Nr. de pagini: 134

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.113 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.