Arestarea preventiva. Aprecierea pericolului social concret pentru ordinea publica. Practica judiciara. Hotarari CEDO

Arestarea preventiva. Aprecierea pericolului social concret pentru ordinea publica. Practica judiciara. Hotarari CEDO
-20%
Preț: 39,20 lei
49,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Arestarea preventiva. Aprecierea pericolului social concret pentru ordinea publica. Practica judiciara. Hotarari CEDO.  Lucrarea de fata aduce in atentia cititorilor una dintre dificultatile cu care se confrunta cei care sunt chemati sa aplice legea procesual penala referitoare la masurile preventive pe parcursul urmaririi penale sau al judecatii, si anume interpretarea sintagmei "pericol concret pentru ordinea publica” din cuprinsul art. 148 alin. (1) lit. f) C. proc. pen.
Cazurile redate, in majoritate de data recenta si nepublicate, releva numeroase situatii in care pericolul social al unor infractiuni grave a fost apreciat diferit de catre procurorul care a formulat propunerea de arestare preventiva, de catre judecatorul investit cu solutionarea propunerii si de catre instanta de recurs.
Sunt prezentate spete in care s-a pus problema pericolului social concret al unor fapte extrem de periculoase (criminalitate organizata, omor deosebit de grav, trafic de persoane, santaj, evaziune fiscala, spalarea banilor, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, calcare de consemn, trafic de droguri, infractiuni de coruptie), insotite, acolo unde autorii au simtit nevoia, de ample note in care isi manifesta opiniile de adeziune sau de dezaprobare a solutiilor dispuse.
Un capitol separat este consacrat mandatului european de arestare, iar un altul cuprinde jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in cauze pronuntate impotriva Romaniei sau a altor state, in situatii care au ridicat problema rezonabilitatii masurii arestarii preventive sau a mentinerii ei pe o perioada indelungata de timp.
Cuprins:
   
Capitolul I. Criminalitate organizata. Infractiuni de prejudiciu
Capitolul al II-lea. Infractiuni contra vietii sau integritatii persoanei.
Trafic de persoane. Trafic de droguri
Capitolul al III-lea. Infractiuni de coruptie
Anexa. Cateva consideratii privind infractiunile de coruptie
Capitolul al IV-lea. Mandatul european de arestare
Cateva consideratii despre institutia arestarii preventive in dreptul comparat
Capitolul al V-lea Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului


472 pagini
Anul aparitiei: 2009

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.081 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.