Alfabetul distopiilor
36,00 lei
40,00 lei (-10%)

Alfabetul distopiilor

Alfabetul distopiilor
-10%
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2021
Pagini: 324
Format: 13x20
Categoria: Non-fiction

DESCRIERE

Carte publicata cu prilejul implinirii varstei de 80 de ani a autorului

Postfata de Stefan Borbely

Pe coperta: Ernst Ludwig Kirchner, Bolnav, noaptea (ulei pe panza, 1920/22)

Alfabetul distopiilor e un eseu fictional scris meticulos, cu o arta bine condusa si scrupulos controlata, in hinterlandul careia se afla o sintaxa culturala specifica si stricta, de tip combinatoriu, adica discursul utopic si distopia. In consecinta, detaliile furnizate de catre Gheorghe Sasarman au o precizie de orfevru. Niciodata fraza nu curge la intamplare si nici o „cheie” nu e introdusa aleatoriu, indiferent cat de aparent nesemnificativa se doreste ea sa fie. Cititorul va descoperi cu usurinta acrostihul UTOPIA care rezulta de pe urma aditionarii celor sase initiale ale cuvintelor din titlurile capitolelor, desi I-ul de la Nihilism (capitol nescris, inlocuit cu trei puncte) s-ar fi potrivit mai bine Inteligentei Artificiale, perspectiva tematica ofertanta, pe care autorul, insa, o evita. Rezulta ca romanul e „spart”, „deschis”, incomplet in mod premeditat, asa cum e unul dintre romanele celebre ale lui Italo Calvino, Daca intr-o noapte de iarna un calator. Gheorghe Sasarman isi lasa cititorul in interiorul textului, invitandu-l sa scrie de unul singur, dupa propriul sau plac, capitolul care lipseste. Daca o va face respectand regulile impuse de catre roman, va deveni el insusi un calator distopic, proiectat intr-un univers futurist a carui functionare va fi nevoit s-o imagineze.
Ajuns, e de presupus, la capatul deschis al acestui roman captivant, scris cu talent si cu o imaginatie bine strunita, ne putem intreba, probabil, daca asta, si nu altceva, este ceea ce ne asteapta. Daca nu pe noi, pe nepotii si stranepotii nostri. Functioneaza civilizatia noastra inca naturala (atata cata mai este ea...) ca un predeterminism artificializant pentru o involutie globalista, unidimensionala, de tip distopic? Sau exista si alte perspective? E bine cand o carte se termina intr-un semn de intrebare... (Stefan Borbely)

* * *

Cand m-am regasit intins in pat – pendula arata inca aceeasi ora si acelasi minut – m-am intrebat mai intai daca nu cumva visasem. Apoi am avut o revelatie teribila: in memoria mea erau inregistrate trairi de cu totul alta anvergura, zeci de istorii distincte care mi se adaugasera subit biografiei, unele intinse pe o durata considerabila, si pentru care n-am alta lamurire decat ca s-au petrecut toate in paralel, chiar in momentul acela pe care, subiectiv, eu l-am perceput drept explozie. Cunoasteti poate povestea seicului Sahabeddin din O mie si una de nopti, cel care l-a convins pe sultanul Egiptului sa-si cufunde doar pentru o clipa capul in apa – iar pana sa si-l scoata de acolo, acesta traieste sapte ani printre straini, silit in final sa-si castige painea carand poveri cu spinarea. Ceva asemanator mi s-a intamplat acum mie, cu deosebirea ca eu, fara sa am nici cea mai mica banuiala, ma aventurasem concomitent in zeci de lumi paralele: o de necrezut ubicuitate!

[...]

Mai intai mi-am zis ca poate voi fi adormit si ca visez. Ma aflam in Marienplatz, in inima urbei, era soare si mi-era cald, desi descult si doar cu pijamaua pe mine; putea fi ora amiezii, dar piata parea totusi pustie, adica aproape pustie, lucru destul de ciudat pentru un perimetru pe care, nu numai in sezonul turistic, il stiam asaltat fara curmare de sute si sute de pietoni, fie ei localnici sau veniti de te miri unde. Senzatia de stranietate era intarita de faptul ca vitrinele magazinelor erau protejate rudimentar cu scanduri, iar fatadele cladirilor, inclusiv cele ale Primariei neogotice, impestritate cu graffiti, purtau si alte semne vizibile ale unei suspecte delasari. Din fantani debordau gunoaiele, raspandite de altminteri pe tot pavajul, faimoasa Coloana a Mariei, vaduvita de statuia celei al carei nume il purta si piata, fusese retezata pe la jumatate, iar orologiul fara aratatoare din turnul Primariei imi sugera nu stiu de ce o analogie cu ceasurile lichefiate ale lui Salvador Dali. (Gheorghe Sasarman)

* * *

Cuprins

PROLOG

U de la UNIVERSALISM

T de la TRANSUMANISM

O de la OICUMENA

P de la POSTUMANISM

I de la NIHILISM

A de la AMAZONIA

EPILOG

Postfata (de Stefan Borbely)

Multumiri

* * *

GHEORGHE SASARMAN s-a nascut la 9 aprilie 1941 la Bucuresti, intr-o familie refugiata din Ardealul de Nord. Scoala primara si liceul, la Cluj (1948-1959). Absolvent al Institutului de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti (1965), doctor in Teoria arhitecturii (1978). Redactor al rubricii de arhitectura si urbanism la Ziarul Scanteia (1965-1974). Coordonator al paginii de stiinta la Revista Contemporanul (1974-1982). Constrans, pe motive politice, sa renunte la activitatea de gazetar (1982). Analist de sisteme si programator la Centrul Judetean de Proiectare din Arad (1982-1983), apoi la firma GIB din Munchen (1985-2006). Fondator, presedinte (2002-2004) si presedinte de onoare (2004-2019) al Ligii Asociatiilor Germano-Romane din Germania; presedinte al Societatii Culturale „Apozitia” din Munchen (2005-08); director-editor al Revistei Apozitia (2005-2010). Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.
Carti publicate: Oracolul, povestiri (Ed. Tineretului, 1969); Cuadratura cercului, proza fantastica (Ed. Dacia, 1975, editie cenzurata; editii integrale: Ed. Dacia, 2001; Ed. Nemira, 2013; editia franceza: 1994; spaniola: 2010; americana: 2013, traducerea semnata de Ursula K. Le Guin; germana: 2016; japoneza: 2019); Himera, povestiri si nuvele (Ed. Albatros, 1979); Functiune, spatiu, arhitectura, eseu (Ed. Meridiane, 1979); 2000, roman (Ed. Eminescu, 1982; editia germana: 1986); Cupa de cucuta, roman (Ed. Sedona, 1994; Ed. Dacia, 2002); Sud contra Nord, roman (Ed. Dacia, 2001); Vedenii, povestiri (Ed. Ideea Europeana, 2007); Intre oglinzi paralele. Publicistica. 1998-2009 (Ed. Casa Cartii de stiinta, 2009); Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan si ale dosarului sau, roman (Ed. Nemira, 2011); Cunoastere si credinta. Lecturi paralele, eseu (Ed. Nemira, 2014); Varianta balcanica imbunatatita, povestiri si teatru (Ed. Nemira, 2014); Adevarata cronica a mortii lui Yesua Ha-Nozri, roman (Ed. Polirom, 2016). Teatru: Deus ex machina, piesa in trei acte (C. I. Nottara, 2006-2009). Numeroase texte publicate in antologii, in volume colective si in periodice din tara si din strainatate.
Premii: Premiul Europa, (EUROCON V, Stresa, 1980); Premiul National Ion Hobana „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Bucuresti (2012); Premiul „Liviu Rebreanu” (cartea anului, proza) al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj (2017).

 ISBN: 978-606-797-498-0

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.089 sec
7.4.16
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.