Adevar si demonstratie, editia a II-a, Adrian Lemeni, Basilica

Adevar si demonstratie, editia a II-a, Adrian Lemeni, Basilica
Preț: 41,60 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2020
Categoria: Religie

DESCRIERE

Volumul Adevar si demonstratie. De la incompletitudinea lui Gödel la vederea mai presus de orice intelegere a Sfantului Grigorie Palama, al carui autor este domnul Adrian Lemeni, abordeaza o tema de mare actualitate si cu impact major nu doar in domeniul cunoasterii, ci si in ceea ce presupune atitudinea asumata in experienta personala si comunitara din societatea de astazi: realitatea adevarului. Maniera in care ne raportam la adevarul lucrurilor si al omului, la adevarul situatiilor de viata influenteaza modul de a percepe si de a vedea Adevarul lumii si al persoanei umane. Abordarea si investigarea problematicii incidente adevarului nu este deloc usoara in mentalitatea lumii de astazi, impregnata de diferite tipare ideologice favorabile compromisului, sincretismului, relativismului. O constiinta lucida, cautatoare si marturisitoare a adevarului devine incomoda pentru cel care este predispus sa se complaca in duhul lumii.

Perspectiva de abordare prezenta in volum este materializata printr-o reflectie aprofundata a implicatiilor cercetarii matematice ale lui Kurt Gödel, cu multiple si consistente articulatii in relatia dintre cercetarea stiintifica, reflectia filosofica si gandirea teologica, dublata mai ales prin dimensiunea marturisitoare rezultata din preocuparea de a sublinia centralitatea adevarului. Prioritatea adevarului in raport cu actul cunoasterii indica o viziune inradacinata in Traditia filosofica si teologica care exprima faptul ca adevarul nu se epuizeaza in formularea lui, intr-un discurs scris sau rostit. Aceasta premisa, fundamentala pentru gnoseologia patristica, indica transcendenta adevarului in raport cu gandirea axiomatica. Fara sa fie eliminata contributia specifica gandirii discursive este cultivata constiinta conform careia adevarul nu este produsul unei demonstratii, nu reprezinta o necesitate intelectuala.

Volumul Adevar si demonstratie. De la incompletitudinea lui Gödel la vederea mai presus de orice intelegere a Sfantului Grigorie Palama reprezinta o noutate prin abordarea temei, dar totodata se constituie intr-o marturisire in Duhul Adevarului in continuitate cu Traditia patristica, intr-o marturie a implinirii cautarii cinstite si statornice a adevarului din stiinta si filozofie in Adevarul din Care sunt si spre Care sunt toate: Iisus Hristos – Calea, Adevarul si Viata. Astfel, acest volum este o contributie importanta in consolidarea unei constiinte eclesiale in cultivarea cu discernamant a dialogului dintre teologie, filosofie si stiinta in lumea de astazi.

 

Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 368
Format: 15x21

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.084 sec
7.4.16
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.