A doua fundatie

A doua fundatie
-15%
Preț: 13,80 lei
16,24 lei (-15,02%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Pagini: 224
Categoria: Non-fiction

DESCRIERE

Primul Imperiu Galactic dainuia de zeci de milenii. Reunise toate planetele din Galaxie sub conducere centralizata, uneori tiranica, alteori binevoitoare, intotdeauna insa organizata. Oamenii uitasera de posibilitatea oricarei alte forme de existenta.

Toti, cu exceptia lui Hari Seldon.

Hari Seldon a fost ultimul mare savant al Primului Imperiu si a dezvoltat pana la perfectiune stiinta psihoistoriei. Psihoistoria reprezenta chintesenta sociologiei, stiinta comportamentului uman redus la ecuatii matematice.

Considerat ca individ izolat, un om este imprevizibil, dar Seldon a descoperit ca reactiile maselor de oameni puteau fi analizate statistic. Cu cat o multime era mai numeroasa, cu atat se putea obtine o precizie mai mare. Iar marimea maselor de oameni cu care lucra Seldon era egala nici mai mult nici mai putin cu cea a populatiei Galaxiei, care, in epoca sa, era de ordinul cvintilioanelor.

Tot Seldon a prevazut, impotriva oricarei ratiuni si a credintelor populare, ca stralucitorul Imperiu, care parea atat de puternic, se afla intr-o stare de declin si decadere iremediabile. El a prevazut (sau a rezolvat ecuatiile pe care le formulase si le-a interpretat rezultatele, ceea ce, in esenta, este acelasi lucru) ca, daca nu se intervenea cu nimic, Galaxia avea sa treaca printr-o perioada de treizeci de mii de ani de anarhie si suferinte inainte de aparitia altui sistem de guvernare unificata.

De aceea Seldon si-a propus sa amelioreze situatia si sa trateze un curs al evenimentelor care sa restabileasca pacea si civilizatia in decursul unui singur mileniu. Cu multa atentie, a infiintat doua colonii de oameni de stiinta, pe care le-a numit "Fundatii" si, in mod deliberat, le-a plasat "in capetele opuse ale Galaxiei". Una dintre Fundatii a fost anuntata in mod public, pe cand existenta celeilalte a fost inconjurata de tacere si taina.

In Fundatia (Ed. Teora, 2002) si Fundatia si Imperiul (Ed. Teora, 2003) sunt prezentate cele dintai trei secole ale existentei Primei Fundatii. Aceasta a inceput ca o comunitate marunta de Enciclopedisti, pierduta in pustietatea de la periferia Galaxiei. Periodic, Prima Fundatie se confrunta cu o criza in care optiunile de actiune erau limitate de variabilele relatiilor interumane si tendintelor socio-economice. Libertatea de actiune era intr-o singura directie sigura, iar cand se pornea pe calea respectiva, se deschidea un nou orizont de dezvoltare. Toate acestea fusesera planuite de Hari Seldon, care murise deja de mult timp.

Beneficiind de cunostinte stiintifice superioare, Prima Fundatie a cucerit toate planetele vecine cazute in barbarie. S-a confruntat apoi cu anarhicii dictatori militari care se desprinsesera din Imperiul muribund si i-a invins. A infruntat chiar ramasita Imperiului, condusa de ultimul Imparat puternic si ultimul General puternic, si a infrant-o.

Dupa aceea s-a confruntat cu ceva ce Hari Seldon nu putuse sa prevada, cu puterea coplesitoare a unui singur om - un Mutant. Fiinta cunoscuta drept Catarul se nascuse cu capacitatea de a modifica emotiile oamenilor si a le modela gandurile. Dusmanii sai cei mai indarjiti au fost transformati in slujitori devotati. Armatele nu puteau. nu voiau sa lupte impotriva lui. In fata sa, Prima Fundatie s-a prabusit, iar planurile lui Seldon au fost partial zadarnicite.

Ramasese misterioasa a Doua Fundatie, tinta tuturor cautarilor. Catarul trebuia s-o descopere, pentru a cuceri complet Galaxia. Cei care ramasesera fideli Primei Fundatii trebuiau s-o descopere dintr-un motiv cu totul diferit. Intrebarea era insa: unde se afla a Doua Fundatie? Nimeni nu stia raspunsul.

Aceasta este istoria cautarii celei de a Doua Fundatii!

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

10,40 lei
13,00 lei (-20%)
17,60 lei
20,71 lei (-15,02%)
13,80 lei
16,24 lei (-15,02%)
13,80 lei
16,24 lei (-15,02%)
28,90 lei
34,00 lei (-15%)
Created in 0.082 sec
7.4.15
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.