40 de lecturi pasionante pentru liceu. Editie ingrijita si selectie a textelor de Adrian Savoiu si Florin Ionita

40 de lecturi pasionante pentru liceu. Editie ingrijita si selectie a textelor de Adrian Savoiu si Florin Ionita
-15%
Preț: 24,65 lei
29,00 lei (-15%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2017
Pagini: 300
Categoria: Generalitati

DESCRIERE

Conceputa special pentru liceeni, mai ales pentru cei aflati in clasa a IX-a, antologia de fata pledeaza pentru cultivarea gustului literar si a placerii de a citi, propunand 40 de lecturi pasionante si atractive, atat din literatura romana, cat si din cea universala, capabile sa captiveze adolescentul de astazi. Textele selectate ilustreza convingator diversitatea de abordare a unor teme cardinale, subliniind astfel bogatia de stiluri si de perspective care fac deliciul lecturii, la orice varsta.

DIN CUPRINS:
 
Argument       
       
Adolescenta       
 
Fictiune literara
G. Calinescu, Cartea nuntii (fragment)                                 
Mircea Eliade, Romanul adolescentului miop (fragment)           
Sue Townsend, Jurnalul secret al lui Adrian Mole (fragment) 
Fictiune si realitate
Jeni Acterian, Jurnalul unei fiinte greu de multumit (fragment)       
 
Joc si Joaca   
 
Fictiune literara
Tudor Arghezi, Facerea lumii   
Grete Tartler, Broasca reiata pe catifea raioasa  
Lewis Caroll, Alice in Tara Minunilor (fragment)  
Fictiune si realitate
Lucian Blaga, Hronicul si cantecul varstelor (fragment)
 
Familia
 
Fictiune literara
Tudor Musatescu, Titanic Vals (fragment)   
Marin Preda, Morometii (fragment)   
S. E. Hinton, Proscrisii (fragment)  
Fictiune si realitate
Mircea Horia Simionescu, Institutoarea  
 
Scoala                     
 
Fictiune literara
Ion Creanga, Amintiri din copilarie (fragment)
Doina Rusti, Printul Avolo

Fragmente:

 Fragment din "Jurnal 1935-1944 " de Mihail Sebastian:
 
    “Marti, 14 ianuarie [1941]
    Seara de neliniste - fara sa-mi dau seama exact de ce. Simt amenintari nelamurite. Parca usa nu e bine inchisa, parca obloanele ferestrelor sunt transparente, parca zidurile insesi devin stravezii. De oriunde, in orice moment, e cu putinta sa navaleasca de afara nu stiu ce primejdii, pe care le stiu de fapt prezente totdeauna, dar cu care ma obisnuiesc, pana a nu le mai simti. Si deodata totul devine apasator, imediat, sufocant. Ai vrea sa strigi dupa ajutor - dar spre cine? Cu ce glas? Cu ce cuvinte? [...]

    Marti, 21 ianuarie [1941]
Revolutie? Lovitura de stat? Sambata noaptea a fost asasinat pe Bulevardul Bratianu un maior german. Nu se stie inca daca e un atentat sau un fapt divers. Daca, asa cum se zice, cel care a tras nu e un oarecare „supus grec", ci fostul campion de box Axiotti - atunci e mai probabil sa fie la mijloc o cearta, un scandal, un incident. Poate o afacere de inima.

    De altfel, faptul nici nu are directa legatura cu evenimentele propriu-zis politice, precipitate, de ieri-dimineata. Ieri a aparut in ziarele de dimineata un decret care desfiinteaza comisarii de romanizare. Dupa-masa am aflat ca generalul Petrovicescu a fost inlocuit la Interne. Spre seara un manifest studentesc cerea: 1) indepartarea lui Riosanu, invinuit de a fi patronat asasinarea maiorului si de a fi unealta anglo-masonica, 2) revenirea generalului Petrovicescu, 3) guvern pur legionar.

    Dupa 10 seara, vreo 5-6. 000 de legionari au defilat pe Calea Victoriei strigand: „Jos Riosanu! Vrem guvem legionar! Jos masonii din guvern!"

    La 12 noaptea postul de radio transmitea manifestul studentesc. Ziarele de azi-dimineata, aparute mai tarziu decat ora normala, nu publicau manifestul, ci decretul de inlocuire a ministrului de Interne si - in plus - o nota a Generalului Antonescu explicand ca schimbarea era necesara pentru a restabili ordinea si a evita marasmul economic. Pe la 1, cand ma duceam spre casa, circulatia pe Calea Victoriei era intrerupta. Se pare ca Prefectura de politie, ocupata de legionari, era asediata de armata."

Nr. de pagini: 300
Anul aparitiei: 2017

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.082 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.