Salman Rushdie (nascut Ahmed Salman Rushdie in 19 iunie 1947, la Bombay India) este un autor si un eseist din Regatul Unit de descendenta indiana. Fictiunile au loc in majoritatea lor pe subcontinentul Indian. A crescut in Mumbai (care se numea Bombay) a urmat Rugby School, Warwickshire, apoi King's College, Cambridge in Anglia, cu o diploma in istorie. Rushdie a lucrat zece ani in publicitate (pentru celebra firma Ogilvy & Mather cu Ayer Barker), apoi a devenit scriitor full-time. Stilul sau narativ, un amestec de mit si fantezie cu realitate, a fost pus in descendenta realismului magic. In 2004, Rushdie s-a casatorit pentru a patra oara de data aceasta cu un model si o actrita faimoasa din India Padma Lakshmi. 

Rushdie a devenit brusc celebru in lumea intreaga dupa sentinta de condamnare la moarte pronuntata impotriva lui de un tribunal islamic iranian, in urma publicarii romanului Versetele satanice (1988), socotit blasfemiator la adresa profetului Islamului Mahomed
Imediat dupa publicarea romanului Versetele satanice in luna septembrie 1988, lumea islamica a fost strabatuta de un fior. India a interzis cartea pe 5 octombrie; Africa de sud a facut acelasi gest pe 24 noiembrie iar Pakistan, Arabia Saudita, Egipt, Somalia, Bangladesh, Sudan, Malaezia, Indonezia si Qatar au urmat doar la cateva saptamani exemplul indian. Cartea a fost arsa intr-o piata din Bradford, Anglia, pe 14 ianuarie, 1989, in timpul unei actiuni de protest a musulmanilor englezi. Pe 12 februarie, cinci manifestanti au fost ucisi de politie in timpul unui miting anti-Rushdie din Islamabad.
Pe 14 februarie 1989, o fatwa promitand executia sa a fost citita la postul de radio din Teheran de ayatolahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al Iran, care a caracterizat cartea drept „o blasfemie la adresa Islamului“. Desi a scris o carte in 1990 ca sa-si exprime respectul pentru Islam, Iranul nu si-a retras fatwa, ba chiar in 1999 a pus pe capul lui Rushdie o recompensa record de 2. 8 milioane de dolari. Ea este valabila si in prezent. Din fericire, Serviciile Secrete Britanice si FBI au reusit sa-l protejeze pe romancier. Se pare ca autorul traieste ascuns undeva in New York.

Carti de Salman Rushdie:
* Grimus (roman, 1975)
* Copiii din miez de noapte (roman, 1979, Booker Prize - 1981)
* Rusinea (roman, 1983)
* Zambetul jaguarului. O calatorie in Nicaragua (eseuri, 1987)
* Versetele satanice (roman, 1988)
* Harun si Marea de Povesti (1990)
* Patrii imaginare (eseuri scrise in anii 1981-1991, 1991)
* Orient, Occident (povestiri, 1994)
* Ultimul suspin al maurului (eseuri, 1994)
* Pamantul de sub talpile ei (roman, 1999)
* Furia (roman, 2001)
* Calca aceasta granita (eseuri, 2003)
* Shalimar, clovnul( roman, 2005)


Opere traduse in limba romana la editura Polirom pe care le puteti gasi prezente si pe site-ul nostru (Lucrarile disponibile sunt cele marcate cu rosu):

* Rusinea.
* Harun si Marea de Povesti.
* Orient, Occident.
* Shalimar Clovnul.
* Dincolo de limite.
* Versetele Satanice.
* Seducatoarea din Florenta.
* Patrii imaginare.
* Grimus.
* Pamintul de sub talpile ei.
* Harun si Marea de Povesti.
* Copiii din miez de noapte.
* Ultimul suspin al maurului.
* Pamantul de sub talpile ei.