osho.jpg
 
Originar din India, Osho ( 1931-1990), pe numele sau real Chandra Mohan Jain, cunoscut si sub numele Acharya Rajneesh si ulterior Bhagwan Shree Rajneesh, a fost un filosof, mistic indian si maestru spiritual de faima internationala.

In cele peste 600 de carti pe care le-a scris, traduse in numeroase limbi,  Osho propune imaginea unui “om nou”, eliberat de normele rigide impuse de conventiile religioase si sociale. Ca forma de manifestare a constiintei cosmice, fiinta ar trebui sa evolueze in deplina libertate, dezvoltandu-si calitatile sale intrinseci, fara a fi tributara unor credinte sau traditii religioase dogmatice, statice. Osho insusi nu a fost adeptul niciunei religii sau confesiuni religioase, dar ideile sale au avut o influenta semnificativa asupra miscarii New Age.

Incercarea sa de a reuni intr-o conceptie mistica si filosofica globala, concilianta, lumea Vestului (caracterizata mai ales prin materialism) cu lumea Estului ( mai spirituala) a facut din Osho o personalitate controversata.

A sustinut numeroase conferinte, fiind cunoscut si apreciat mai ales in SUA, tara renumita prin diversitatea sa culturala si toleranta sa religioasa. De remarcat modul destins si plin de umor in care isi sustinea discursurile, cel mai adesea intr-un cadru intim si intr-o maniera originala, neacademica.

Osho s-a remarcat si prin atitudinea sa deschisa fata de sexualitate, ca in acest interviu in care vorbeste  despre modul in care “a face dragoste” poate deschide calea spre o experienta sacra, spirituala.

Osho afirma ca sexul este o experienta prin care orice fiinta omeneasca ar trebui sa treaca, el nu nu trebuie reprimat, ci lasat sa se manifeste intr-un mod in care sa permita intelegerea acelui adevar ascuns care zace in el. Odata ce omul devine capabil sa inteleaga, sexul in sine ii va apare ca ceva banal, si abia atunci omul isi poate folosi imensa putere a energiei sale sexuale pentru a se transforma (spiritual). Acesta este secretul ascuns al naturii, afirma Osho.

Cele 10 principii ale lui Osho sunt:

1. Niciodata nu asculta ordinul numanui decat daca acesta vine si de la tine.
2. Nu exista Dumnezeu, exista doar viata insasi.
3. Adevarul este in tine, nu e nevoie sa-l cauti in alta parte.
4. Iubirea este rugaciune.
5. Nimicul este usa spre adevar. Nimicul in sine este mijloc, scop si realizare.
6. Viata este acum si aici.
7. Traieste complet trezit.
8. Nu inota – pluteste.
9. Mori in fiecare moment, astfel incat sa poti renaste in fiecare moment.
10. Nu cauta. Ceea ce este, este. Opreste-te si priveste.