Niculae Gamet, Criminalistica. Caiet de laborator - Partea I

Niculae Gamet, Criminalistica. Caiet de laborator - Partea I
-10%
Preț: 36,00 lei
40,00 lei (-10%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016
Pagini: 298
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Proba stiintifica obtinuta prin cercetarile criminalistice de laborator reprezinta - in opinia autorului - elementul cel mai obiectiv care serveste la infaptuirea justitiei.

Preocupat de dificultatile pe care studentii facultatilor de drept si chiar unii practicieni din domeniul stiintelor penale le intampina in insusirea, aprofundarea si aplicarea cunostintelor de tehnica criminalistica, autorul a conceput si realizat sub forma unui caiet de laborator, o lucrare stiintifica sintetica dar cuprinzatoare si usor accesibila, in care sunt descrise intr-un stil clar, fluent si logic, majoritatea urmelor si mijloacelor materiale de proba ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului, perchezitiilor sau altor activitati de urmarire penala.

Caietul de laborator supune atentiei pentru inceput, mijloacele tehnice si metodele stiintifice utilizate in cautarea, descoperirea si examinarea de laborator a urmelor si mijloacelor materiale de proba.  Dar cel mai important este faptul ca prin acest caiet de laborator, autorul reuseste sa puna la dispozitia studentilor si in general a practicienilor din domeniul dreptului, un ghid care explica si argumenteaza directiile si modalitatile in care trebuie valorificati acesti„martori muti”, cum au fost denumite in literatura de specialitate, urmele si mijloacele materiale de proba.  In legatura cu acestea, autorul subliniaza si ilustreaza intr-o maniera deosebit de sugestiva, fundamentul stiintific, caracteristicile generale si speciale ale urmelor care servesc la identificarea criminalistica a persoanelor si obiectelor implicate in savarsirea unei infractiuni, precum si intrebarile care se pot adresa expertilor sau specialistilor pentru lamurirea problemelor care intereseaza cercetarea.

Pentru a usura si a face atractiva intelegerea aspectelor teoretice specifice tehnicii criminalistice– considerate abstracte si greu accesibile -  autorul a apelat la o iconografie reprezentativa, atent selectionata din practica de expertiza criminalistica.

Lucrarea se distinge prin acuratetea prezentarii, claritate si logica expunerii, fiind poate singura din domeniu care abordeaza stiinta tehnicii criminalistice de o maniera atat de pragmatica.

Autorul asteapta cu interes parerile celor carora i se adreseaza si accepta orice sugestii sau propuneri care pot contribui la intelegerea cat mai facila a cunostintelor de tehnica criminalistica. 

Lucrarea avand titlul„Criminalistica - caiet de laborator”, pune in evidenta, intr-o maniera sintetizata,  aspecte teoretice dar mai ales practice, pe care autorul, cadru didactic, doreste sa le lamureasca in cadrul aplicatiilor practice efectuate in conditii de laborator cu studentii de la Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane.

Lucrarea  are la baza un plan de cercetare coerent, structurat pe sapte, capitole in cuprinsul carora sunt clarificate o serie de concepte/notiuni  absolut necesare si utile pe care studentul trebuie sa le cunoasca si sa  le insuseasca.

In primul capitol, autorul incearca si reuseste sa clarifice  de ce criminalistica este considerata ca fiind parte a investigatiilor penale. Stabileste conditiile in care  mijloacele  materiale de proba, ridicate de la locul faptei, pot fi folosite pentru descoperirea infractiunilor si identificarea autorilor acestora. Prezinta metodele si tehnicile  moderne de cercetare  a urmelor criminalistice, precizeaza cu claritate ce este si cum se realizeaza identificarea criminalistica.

Capitolul doi este dedicat fotografiei judiciare  pe care autorul  o defineste ca fiind  un „mijloc de cunoastere si cercetare criminalistica” si prezinta intr-o maniera descriptiva procedeele utilizate la realizarea fotografiilor ce pot fi efectuate in teren.

Capitolul trei trateaza una dintre subramurile tehnicii criminalistice-traseologia judiciara, care defineste notiunea de„urma”, raspunde la intrebarea„de ce este posibila identificarea  traseologica?” si prezinta metode si procedee folosite in cadrul identificarii criminalistice.

Capitolul patru este cel mai amplu si se refera la cercetarea criminalistica a urmelor. Autorul mentioneaza intr-o succesiune logica, definitia urmei, cum se formeaza aceasta, care sunt  metodele si procedeele de cautare, descoperire si ridicare, care sunt caracteristicile individuale ce fundamenteaza identificarea obiectului creator si in ce conditii urma este apta pentru  identificarea acestuia.

In capitolul cinci, dedicat cercetarii documentelor, autorul prezinta, de asemenea,  intr-o maniera descriptiva, metodele si tehnicile de depistare a falsurilor tinand cont de particularitatile de realizare a acestora, de natura suportului pe care a fost executat scrisul, si de tipul instrumentului utilizat la realizarea scrisului.

Capitolul sase trateaza sintetizat aspecte referitoare la balistica judiciara. Este definit obiectul de studiu al balisticii judiciare, sunt mentionate urmele principale si secundare ale impuscaturii,  precum si problemele pe care le clarifica expertiza balistica.

Ultimul capitol abordeaza aspecte ce tin de identificarea persoanei dupa semnalmente.

Clarifica fundamentul stiintific al identificarii, prezentand descriptiv semnalmentele exterioare
(statice si dinamice), semnele particulare si modul de realizare a reconstructiei faciale.

De apreciat este si faptul ca, fiecare capitol cuprinde un bogat material ilustrativ care ofera studentului posibilitatea de a intelege mai facil partea teoretica  a subiectului/temei abordate.

Lucrarea este rodul unor studii si cercetari ample, sustinute, efectuate cu sarguinta, corectitudine si in permanenta centrate spre utilitatea practica, valoarea ei stiintifica fiind evidentiata prin  faptul ca tematica abordata este de o deosebita importanta practica, iar  demersul investigativ sustine conceptul modern de pregatire a studentilor in domeniul valorificarii cu maxima eficienta a portofoliului stiintific oferit de stiinta criminalisticii.

Chestor de politie, prof. univ. dr. POPA GHEORGHE
Rectorul  Academiei  de Politie
                                          „Alexandru  Ioan Cuza”

Nr. de pagini: 298
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.070 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.