Mihail Sebastian, Articole din Cuvantul lui Nae Ionescu - Antologie de articole semnate de Mihail Sebastian in ziatul Cuvantul intre 1928 si 1933

Mihail Sebastian, Articole din Cuvantul lui Nae Ionescu - Antologie de articole semnate de Mihail Sebastian in ziatul Cuvantul intre 1928 si 1933
-15%
Preț: 22,10 lei
26,00 lei (-15%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 224
Categoria: Memorialistica

DESCRIERE

Editie ingrijita si prefata de Miruna Lepus

Din articolele lui Sebastian din Cuvantul se construieste o imagine veridica a lumii interbelice, dar si una atemporala a societatii romanesti din secolele XX si XXI– inlocuind nume si ani, articolele sale sunt valabile si astazi, dovada a talentului sau scriitoricesc si a capacitatii sale de a patrunde esenta lucrurilor.


Pentru volumul de fata, am selectat articole ce surprind viata culturala a epocii si mai ales manifestarile tinerei generatii din care facea parte Sebastian, precum si articole politice semnificative pentru orientarea autorului, pentru a pune la dispozitia publicului larg textele integrale si a evita pe viitor citarea si interpretarea partinica a unor pasaje rupte din context si analizate netinandu-se seama de realitatile epocii in care au fost scrise. La fel ca ceilalti congeneri ai sai, Sebastian este exponentul unei societati, al unor mentalitati, al unui cadru istoric si economic irepetabil; citirea textelor sale prin grile actuale este nu doar inutila ci si contraproductiva.
Miruna Lepus

 „Conceput intai ca un fel de trust al vietii noastre artistice si literare (ceea ce pe noi, mai sceptici, ne facea sa radem), a trecut din faza proiectelor fanteziste la faza mai serioasa a unui program clar, studiat si plauzibil. De unde la inceput scopul acestei grupari parea a fi ca„tot romanul sa prospere si Romania sa fie bine”, dupa numai cateva consfatuiri, el a gasit o formulare mai stransa si un obiect mai real.

isi propune sa incadreze practic activitatea tinerilor scriitori, artisti, sculptori, pictori, muzicieni. Cum organizatiile profesionale, cate exista si asa cum exista, s-au dovedit, fiecare in parte si toate la un loc, ostile, lenese si ineficace, tinerii muncitori intelectuali, care au facut pana astazi prea multe si prea triste experiente in sensul asta, inteleg sa-si creeze un organ propriu de actiune.”
Mihail Sebastian, 26 iunie 1932

„Nu glumesc deloc. Am gasit mijlocul sigur al refacerii noastre economice. Domnul Argetoianu sa nu-si mai faca inima rea; nu e nevoie sa fie redus bugetul tarii. Contribuabilii sa nu dispere: impozitele nu trebuiesc majorate. Ba dimpotriva. Va promit o eventuala reducere a lor cu vreo 25 la suta. […]

E simplu. Exista in tara noastra o categorie cu totul speciala de insi bogati. Sunt. […]  Sa se faca un control vast si amanuntit al acestor averi. […] Asupra acestei sume, statul aplica un impozit ce variaza intre 50 la suta si 90 la suta.

Confiscarea integrala a sumei, desi mai simpla, trebuie pastrata numai pentru afacerile absolut penale. Pentru afacerile sucite, 50 la suta e destul, iar pentru cele, 90 la suta e prea de ajuns. […] Evaluez cu modestie numarul la 50. 000. Sunt fara indoiala in Romania 50. 000 de oameni, care au trait si s-au imbogatit pe seama a 18 milioane.

Revizuiti-le averea si criza economica a statului e rezolvata.”
Mihail Sebastian, 16 septembrie 1931

Nr. de pagini: 224
Anul aparitiei: 2016

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 1.112 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.