Grigore Lacusteanu, Amintirile colonelului Lacusteanu (Prefata de Mircea Anghelescu)

Grigore Lacusteanu, Amintirile colonelului Lacusteanu (Prefata de Mircea Anghelescu)
-16%
Preț: 26,66 lei
31,74 lei (-16,01%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Memorialistica

DESCRIERE

Text integral, stabilit dupa manuscris
Text stabilit, note si indici de Rodica Pandele Peligrad
 
Publicate pentru prima data integral, in forma in care apar in manuscrisul original, amintirile colonelului Grigore Lacusteanu constituie o marturie pretioasa cu privire la oamenii, obiceiurile si evenimentele din Tara Romaneasca, din primele decenii ale secolului al XIX-lea pina in 1874.
 
„Intre textele memorialistice lasate posteritatii de epoca revolutiei de la 1848, pe care se bazeaza in mare parte reconstituirile ulterioare ale evenimentelor si mai ales ale atmosferei care le-a produs sau favorizat, amintirile colonelului Lacusteanu ocupa o pozitie speciala. Memoriile sau scrierile politice ale celor care au participat la revolutia din Tara Romaneasca au aparut foarte curind, inainte de unirea Principatelor. Memoriile si publicatiile adversarilor, ale antirevolutionarilor si ale celor care s-au bucurat de restaurarea– pentru putin timp– a domniilor impuse din afara au fost mult mai putine si aproape ca n-au contat. Asa se face ca aparitia in 1934 a colonelului Lacusteanu a produs o veritabila surpriza, pentru ca acestea au prezentat depozitia partii absente in proces, depozitie care s-a dovedit un text extrem de interesant sub raport psihologic, cu incursiuni intr-o zona a vietii familiale mai degraba rare pentru acel timp.” (Mircea Anghelescu)
 
„Pentru realizarea concretului vietii veacului trecut, opera lui Lacusteanu este unicul izvor in literatura romaneasca. Amintirile lui Lacusteanu reconstituie halucinant momente (din acel principiu al autenticului care contine in fiecare element energia si structura intregului, asa cum picatura de apa e una cu felul fluviului) colorate si cruciale ale acestui veac de renastere nationala cu iz de senzualitate greceasca, razboi endemic, chef arhieresc si molime de tot soiul.” (Camil Petrescu)
 
Din cuprins:
Biografia mea in etatea nevirstniciei si a junetii• O fatalitate in cariera mea• Prima infatisare a ostirii romane in capitala Rumaniei in veacul al XIX-lea•„Cholera morbus” in tara• Mrejile Rusiei• Insurectia Brailei• Caderea sau scoaterea domnului Tarii Rumanesti Alexandru Ghica• Domnia printului Gheorghe Bibescu• Revolutia de la 1848• Arestarea

Nr. de pagini: 320
Anul aparitiei: 2015

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.069 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.