EVRIKA! - Mari inventatori si ideile lor geniale

EVRIKA! - Mari inventatori si ideile lor geniale
-15%
Preț: 25,42 lei
29,90 lei (-14,98%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 1999
Pagini: 96
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

"Daca ar disparea tot ceea ce s-a inventat in lume, n-ar mai ramane nimic, in afara de o multime de oameni in ploaie."

Tom Stoppard

Traim intr-o vreme de descoperiri si inventii fara precedent. Savantii au descifrat intregul genom uman; au fost clonate animale - de la oi la pisici; Internetul a schimbat modul in care muncim, invatam si facem afaceri; progresele majore din biologie, chimie si fizica au transformat medicina. Noile tehnologii, cum sunt supra-­conductorii, calculatoarele cuantice si nanotehnologia vor asigura mijloacele pentru urmatorul salt in progresul stiintific si o conti-­nuare a creatiei umane care a inceput cu mult inaintea inventarii pendulului de catre Galileo, in 1581.

Toate descoperirile si inventiile descrise in Evrica! - incepand cu pendulul - au un lucru in comun: oameni care, dupa cum spunea savantul Albert Szent-Gyorgyi, erau capabili sa vada ceea ce toti ceilalti au vazut, dar sa gandeasca ceea ce nimeni nu a gandit.

Putine descoperiri isi au originea in accidente - cea a antibioticelor fiind probabil cea mai faimoasa - iar in spatele unora dintre celelalte descoperiri stau multi ani de cercetare si munca intensa. Propria mea descoperire, a unei gene care clarifica intelegerea modului in care toate organismele vii cresc si se reproduc si a felului in care apar celulele canceroase, exemplifica procesul tipic de descoperire: foarte multa gandire, foarte multa munca, numeroase esecuri si, daca esti norocos, Evrica! Te izbeste, iar tu iti dai seama ca ai rezolvat problema.

"Momentul evrica" este incredibil de emotionant, dar incredibil de scurt, si de multe ori o sursa majora de frustrare in laboratoarele unde lucrez. Se poate intampla ca descoperirea in sine sa nu aiba intotdeauna un impact major asupra societatii, iar uneori necesita multi ani pana ce importanta ei este inteleasa. In domeniul meu de activitate - biologia cancerului - majoritatea rezultatelor care sunt publicate in fiecare luna doar le completeaza pe cele precedente, dar, in timp, contribuie la formarea unei imagini generale despre un sistem sau un proces, ducand in final la marile progrese.

Descoperirile prezentate in Evrica! evidentiaza pana unde poate ajunge o minte curioasa si iscoditoare si arata de ce stiinta este atat de importanta astazi. Fara momentele evrica nu putem imbunatati lumea in care traim. Descoperirile stiintifice nu sunt insa facute in izolare fata de societate. Consecintele unei descoperiri pot avea implicatii morale sau etice majore. De exemplu, noua genetica medicala va asigura mijloacele si informatiile necesare in prevenirea si tratarea anumitor maladii, dar, fara masurile de siguranta adecvate, aceste informatii pot fi intrebuintate gresit si pot duce la discriminari.

Pentru a determina si a influenta modul in care noile instrumente si tehnologii sunt utilizate si pentru a asigura existenta masurilor de siguranta necesare este important sa intelegem bine teoria stiintifica de baza. Pentru aceasta nu exista un inceput mai bun decat momentele evrica - momentele de descoperire.

Cuprins

Cuvant inainte de Sir Paul Nurse

Cuprins

Introducere

Capitolul unu: Viata cotidiana si sanatatea

Pendulul

Teoria gravitatiei

Masina pentru bumbac

Vaccinarea

Cladiri din piese gata facute

Fulgii de cereale

Aspiratorul

Hrana congelata

Antibioticele

Nailonul

Teflonul

Cuptorul cu microunde

Amprentele ADN

Secventializarea genei cancerului

Capitolul doi: Tur de orizont

Balonul cu aer cald

Liftul cu frana de siguranta

Plugul care sarea peste cioturi

Zborul cu motor

Aeroglisorul

52-53 Capitolul trei: Lentile si lumina

54-55 Telescopul

56-57 Fotografia

58-59 Fotografia instantanee

60-61 Capitolul patru: Electricitate

62-63 Paratrasnetul

64-65 Bateria electrica

66-67 Telefonul

68-69 Becul electric

70-71 Centrala telefonica

72-73 Radioul

74-75 Televiziunea

76-77 Capitolul cinci: Rabdare si planificare

78-79 "Adevaratul" McCoy

80-81 Inregistrarea sunetului

82-83 Bicicleta sigura

84-85 Jocurile video

86-87 Walkman-ul

88-89 Web-ul

90-91 Cronologia inventatorilor

92-93 Glosar

94-95 Index

96 Multumiri

96 pagini, color

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

29,93 lei
39,90 lei (-24,99%)
7,43 lei
9,90 lei (-24,95%)
Created in 0.064 sec
7.4.15
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.