Cultura romaneasca in Basarabia sub stapanirea rusa - Editie si studiu introductiv de Gheorghe Cojocaru.

Cultura romaneasca in Basarabia sub stapanirea rusa - Editie si studiu introductiv de Gheorghe Cojocaru.
Preț: 75,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2020
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Scrisa si publicata pentru intaia data in 1923, lucrarea lui Stefan Ciobanu aduce argumentele necesare privind continuitatea culturii si constiintei nationale a romanilor basarabeni in anii aflati sub stapanire ruseasca.

Conturand mai intai un tablou al Basarabiei la 1812, dar privind si „Basarabia din punct de vedere cultural inainte de 1812”, autorul vorbeste despre tipariturile bisericesti din tinut si folosirea limbii romane in problemele liturgice si in institutiile de stat. Un rol aparte il are compartimentul despre cartile didactice romanesti din Basarabia (Bucoavnele, Gramatica lui Stefan Marghella, Gramatica si „Crestomatia” lui Iacob Hancu, Abecedarul si Gramatica lui Ioan Doncev, dar si alte carti didactice).
Limba romaneasca in scoala basarabeana este unul dintre subiectele cele mai sensibile ale cartii.
Urmeaza capitolele despre teatrul romanesc in Basarabia sub rusi, o succinta prezentare a scriitorilor basarabeni din epoca, dar si a publicatiilor periodice romanesti: Basarabia, Viata Basarabiei, Moldovanul, Luminatorul, Glasul Basarabiei, Cuvant moldovenesc s. a. Cartea se incheie cu un compartiment privind studiile rusesti asupra trecutului si culturii romanilor.

Este un studiu dublu util istoricilor, studentilor si profesorilor, cercetatorilor, precum si tuturor celor interesati de istoria Basarabiei:
a) pentru cunoasterea istoriei culturii romane in Basarabia si
b) pentru cunoasterea eforturilor istoriografice si culturologice din interbelic.


Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 280
Format: 13x20

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.071 sec
7.4.16
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.