Pinocchio (Carlo Collodi)
5,92 lei
8,00 lei (-26%)

Pinocchio (Carlo Collodi)

Pinocchio (Carlo Collodi)
-26%
Preț: 5,92 lei
8,00 lei (-26%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Povestiri

DESCRIERE

PINOCCHIO - UN PERSONAJ CARE A DEPASIT FAIMA AUTORULUI.

Carlo Collodi (pseudonimul lui Carlo Lorenzini) s-a nascut pe 24 noiembrie 1826 in orasul Italian Florenja. Collodi este autorul unuia dintre cele mai citite romane pentru copii Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino.

Romanul Pinocchio este povestea tamplarului Gepetto, care trudestc intr-un orasel de provincie italian. Intr-o zi gaseste o buturuga nazdravana, din care ciopleste o papusa de lemn pe care o boteaza Pinocchio. Povestea lui Pinocchio, papusa de lemn, este periplul initiatic al oricarui copil.

Pana la varsta de 17 ani, Carlo a fost elevul mai multor scoli conduse de ordine calugaresti catolice, unde a adunat variate cunostinte literare si muzicale. In vremea copilariei sale, Marele Ducat al Toscanei era inca sub stapanirea Imperiului austriac, dar el a avut privilegiul sa traiasca anii Revolujiei de la 1848, ai eliberarii si unificarii Italiei, ai formarii natiunii italiene.
Activitatea de scriitor a inceput la varsta de 20 de ani, prin recenzii pentru catalogul unui librar florentin. Aceasta activitate a fost urmata curand de recenzii pentru periodicul ,,L' Italia Musicale" (,,Italia Muzicala"), una dintre revistele de specia-litate cele mai importante din Italia acelor vremuri. Ca jurnalist, a crescut in faima in doar cajiva ani, contribuind la o mare varietate de periodice de pe Tntreg intinsul Italiei si prin conducerea sau chiar fondarea unor ziare importante. Un astfel de jurnal a fost ,,11 lampione", care a fost inchis de cenzura dupa evenimentele din 1848, dar a reinceput sa apara dupa 11 ani, cu ocazia plebiscitului pentru unirea cu Piemontul, un act care a prefigurat unificarca Italiei.
In anii 1850, Carlo Lorenzini isi extinde preocuparile de jurnalist cu cele de autor dramatic si scriitor, dand o atentie deosebita dezvoltarii operei si dramei. Anul 1856 a marcat prima utilizare a pseudonimului Carlo Collodi, pe care il va adopta definitiv pentru scmnarea carjilor sale.

Carlo Collodi a mceput sa scrie carti pentru copii in 1876, odata cu publicarca culegcrii / raconti delle fate (Poveslirile zdnelor), o traducerc de basme literare franceze, dupa Charles Perrault, Madame Leprincc dc Beaumont, Madame D'Aulnoiy. Aceasta antologie a fost urmata de o serie dc carti special conceputc pentru uz scolar, in care basmul se impletea cu prezcntarea cunostintelor, o formula care era destul de populara in acelc vremuri si pe care Carlo Lorenzini a interpretat-o cu o deosebita putere a imaginatici si maiestric scriitoriceasca. Lu-crari precum ,,Giannettino" (,,Ionel"), ,,Minuzzolo" (,,Micu{ul"), ,,L'Abbaco di Giannettino" (,,Socotitoarea lui lonel"), ,,La Grammatica di Giannettino" (,,Gramatica lui lonel"), ,,11 Viaggio per 1' Italia di Giannettino" (,,Calatoria lui lonel prin Italia") si ,,La Lanterna Magica di Giannettino" (,,Lantema fermccata a lui lonel") 1-au transformat intr-un autor de referin{a pentru sistemul educational al foarte tanarului stat italian.

In anul 1881 a inceput sa contribuie regulat la una dintre primele reviste pentru copii din Italia, ,,11 giornale per I bambini" (,,Ziarul pentru copii"), care in primul sau numar a publicat primul episod din ,,Aventurile lui Pinocchio", intitulate la vremea aceea ,,Storia di un burattino" (,,Povestea lui Burattino").Anul aparitiei:2012
Nr. pagini: 127

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

23,92 lei
29,90 lei (-20%)
6,65 lei
7,00 lei (-5%)
4,40 lei
8,00 lei (-45%)
41,65 lei
49,00 lei (-15%)
21,85 lei
33,62 lei (-35,01%)
Created in 0.077 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.