Studii de economie. Contributii de analiza logica, epistemologie si metodologica

Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2010

DESCRIERE

Lucrarea se adreseaza specialistilor in epistemologia stiintei (teoriei) economice, respectiv in filosofia actiunii umane practice. Abordarea este una abstracta si bazata pe instrumentul logic (predicate suficiente si necesare, consistente, completitudini).
    Partea introductiva realizeaza o critica a statu-quo-ului stiintei economice si face unele propuneri de reconstructie conceptuala a acesteia. O parte importanta a lucrarii trateaza problematica sustenabilitatii (evolutie sustenabila versus evolutie optimala), atat la nivel abstract cat si aplicat la unele materii concrete: surse de finantare, portofolii financiare, politici de ajustare macroeconomica (chestiunea stabilizatorilor fiscali automati), trade-off-uri fragile (somaj-pensionaj).
    Este tratata chestiunea entropiei in procesul economic (structura si viteza entropiei, gradientul de interactiune entropica, principiul interactiunii entropice minime; se da o demonstratie a principiului lui Prigogine privind produc?ia minima de entropie). O alta parte priveste chestiuni sectoriale: inflatie (o tipologie completa a ratei inflatiei), somaj (o noua modalitate de determinare a ratei somajului), impozitarea venitului personal (o examinare exhaustiva a proprietatilor matematice ale sistemelor de impozitare), impozitarea virtuala, evaziunea fiscala (multiplicatorul, respectiv divizorul evaziunii fiscale), economia duala (subterana), impulsul fiscal, cu mecanismele si canalele de transmitere aferente.
    Convergenta economica reala ocupa o parte semnificativa din lucrare (un sistem minimal de criterii de convergenta economica reala, paradoxul Maastricht, un sistem complet al pragurilor critice in procesul convergentei). Indiscernabilitatea subiect-obiect in procesul economic exprima chintesenta si scopul intregii lucrari.
    Se introduce si se evalueaza conceptul de sistem logic viu ca paradigma de modelare a fenomenului economic. Lucrarea contine si o serie de analize abstracte ale unor fenomene conjuncturale (salarizarea unitara in sistemul bugetar, impactul variatiei salariului minimal, reforma fiscala din anul 2005, structura crizei financiare din 2007-2009 etc.).


An aparitie 2010
Nr. de pagini: 568
Format 20x29 cm

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review
Created in 0.0556 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.