Dictionar de sinonime al Limbii Romane (M. E. Iacobescu)

PRP: 19,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 11,92 lei
Diferență: 7,98 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2013

DESCRIERE

Sinonimele, care dau cea mai mare bogatie si varietate unui text, evitand repetitiile"inestetice" si obositoare, sunt acele cuvinte cu forma diferita si inteles identic sau foarte asemanator, fiind de retinut faptul ca un cuvant poate avea mai multe sinonime, formandu-se astfel ceea ce se numeste o serie sinonimica (exemplu: a abroga vb. = (jur.): a anula, a desfiinta, a infirma, a invalida, a suprima, (pop.): a strica, (inv.): a surpa.

Sursa principala a sinonimiei constituind-o imprumuturile, firesc cea mai mare parte a acestora fiind neologisme (sinonime neologice), precum: limpede/clar; amanunt/detaliu; moarte/deces; adanc/abis; cinstit/onest; abonament/subscriere; (a) ingadui/Ca) permite; (a) cere/Ca) solicita, abac/numaratoare; abjectie/ticalosie, sinonimele pot fi:

-totale (putine la numar), ce se stabilesc intre arhaisme. cuvinte vechi sau regionale si cuvinte literare ori intre denumirile populare si termenii tehnico-stiintifici - exemple: inima, cord: cupru/alama: dalac/antrax; timp/vreme; repede/iute; varza/curechi: porum/cucuruz, papusoi etc.

-partiale (cele mai frecvente), ce sunt realizate de regula intre cuvinte vechi (altele decat categoriile anterioare) si cuvinte mai noi - exemple: bun = pretios, valoros, bland, gustos;
cuvant = discurs, cuvantare, vorba; caz in care nu este vorba despre o identitate a termenilor seriei sinonimice si se opteaza pentru unul singur dintre cuvinte, in functie de particularitatile textului/contextului.
 
Sinonimele pot stabili o relatie intre:

-o expresie si un cuvant sau doua expresii - exemple: a baga de seama / a observa; a o lua la sanatoasa / a fugi; a se da de-a dura / a se rostogoli, a se da de-a rostogolul; a-si lua nasul la purtare / a se obraznici, a i se urca la cap; a se abate / a devia, a se departa, a divaga, a se indeparta, a se opri, a trece (Se - in drum si pe la el.) a distrage, a sustrage (- atentia de la un lucru.), a contraveni sau
 
-poate avea mai multe sensuri - exemplu: arbore/pom, copac (Stejarul este un copac / Caisul este un pom).

Sinonimul si cuvantul inlocuit, obligatoriu, trebuie sa fie aceeasi parte de vorbire:
- substantiv: noroc/sansa;
- verb: a reusi/a izbuti;
- adjectiv: prietenesc/amical;
- pronume: el/dansul;
- numeral: intaiul/primul;
- adverb: mereu/totdeauna;
- prepozitie: catre/spre

Dictionarul contine:
- peste 13. 000 de cuvinte-titlu
- include: cuvinte vechi, regionale, populare, termeni familiari, livreoti, cuvinte rare, termeni din diverse limbi straine, categoria gramaticala, domeniul etc
- exemple concrete si corect folosite
- modalitati explicite de folosire a cuvintelorîn context
- nenumarate definitii si exemple

Nr. de pagini: 384
Anul aparitiei: 2013

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0493 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.